Prețul gazului a explodat în Europa! Putin e gata să dea o mână de ajutor la stabilizarea pieței. Cu o condiție...

Prețul gazului a explodat în Europa! Putin e gata să dea o mână de ajutor la stabilizarea pieței. Cu o condiție...SursaȘ Lenergy

Prețul energiei electrice a explodat în întreaga Europă continentală, atingând noi recorduri.

În Germania, prețul depășește 300 EUR pe MWh. În Spania, a crescut la 288 EUR, iar în România este aproape 188 de euro. Politicienii sunt speriați de tensiunile sociale care ar putea izbucni, dar mai ales de repercusiunile electorale.

Rusia e singura speranță

Unica licărire de speranță vine de la Rusia, cel mai mare furnizor de gaz pentru Europa. Vladimir Putin a vorbit la o întâlnire pe teme energetice la Moscova, afirmând că Rusia este gata să contribuie la stabilizarea piețelor energetice. Contrar insinuărilor care vin de la Bruxelles, susține Putin, Gazprom nu a refuzat niciodată să mărească livrările către clienți, iar aceste livrări ar putea atinge noi recorduri.

Putin nu a ratat ocazia să-și bată joc de gestionarea catastrofală de către Europa a necesităților energetice, spunând că criza gazelor arată că autoritățile europene au făcut greșeli. Desigur, aici Putin se referă la întârzierea inexplicabilă a certificării conductei Nord Stream 2, care este crucială pentru satisfacerea nevoilor energetice ale Europei.

În timp ce Putin susține că Rusia a crescut aprovizionarea, adăugând că Gazprom crește tranzitul de gaze prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina și, cel mai probabil, își va depăși obligațiile contractuale, o privire asupra fluxurilor reale de gaze rusești în Mallnow din Germania prin Yamal -Conductul european arată că lucrurile lasă mult de dorit.

Putin preseaza pentru certificarea Nord Stream 2

Desigur, ceea ce a vrut să spună Putin este că Rusia va crește aprovizionarea dacă și numai dacă se lansează Nord Stream 2, dar acest lucru nu a contat pe piața energetică a Europei, unde prețul gazului britanic a scăzut de la maximul tuturor timpurilor pe baza speranțelor oferite de Rusia.

După cum spune faimosul economis spaniol Daniel Lacalle, oricât de dispusî ar fi Rusia să ajute, pentru Europa nu va fi decât o soluție pe termen scurt. Asta pentru că UE își dorește independența energetică, dar „fără energie nucleară, cărbune, gaz sau petrol și penalizând investițiile în cupru și aluminiu”, notează zerohedge.com.