Mărturii cutremurătoare din închisoare. Gardienii îi obligau pe deținuți să se violeze între ei. Gradul de tortură întrece orice film de groază

Mărturii cutremurătoare din închisoare. Gardienii îi obligau pe deținuți să se violeze între ei. Gradul de tortură întrece orice film de groazăSursa: CNN

De aproape trei ani, CNN investighează acuzațiile de încălcări grave ale drepturilor omului dintr-un sistem de lagăre din în regiunea chineză Xinjiang.

„Unii sunt doar psihopați”, spune detectivul chinez în exil care dezvăluie gradul de tortură împotriva minorităţilor. China neagă acuzațiile din partea Departamentului de Stat al SUA că Beijingul a reținut până la două milioane de etnici și membri ai altor minorități din lagăre. Omir Bekali, care trăiește acum în Olanda, se luptă, de asemenea, cu moștenirea pe termen lung a experiențelor sale în cadrul sistemului de tabără.

Agonia și suferința pe care am avut-o în lagăr nu vor dispărea niciodată, nu ne vor părăsi niciodată mintea, a declarat Bekali, 45 de ani, pentru CNN

Omir Bekali își păstrează formularul oficial, declarând că a fost eliberat din detenție pe cauțiune în noiembrie 2018, în așteptarea procesului.

Pentru prima dată, CNN a intervievat un fost membru al forțelor de securitate chineze, care a spus că i s-a ordonat să aresteze și să tortureze în mod obișnuit deținuții din minorităţile musulmane uigure.

Un fost deținut dintr-o tabără de detenție uigură a dezvăluit cum a fost obligat de gardienii închisorii să se aplece pentru ca alți doisprezece deținuți să îl violeze. Informatorul a oferit relatarea sa postului CNN, care a intervievat, de asemenea, un fost polițist care a descris cum băteau copii de numai 14 ani și că a fost martor regulat la bătăi aplicate de gardieni atât la bărbați, cât și la femei.

„Dați-i cu piciorul, bateți-i până când sunt învinețiți și umflați”, a spus Jiang, amintindu-și modul în care el și colegii săi interogau deținuții din centrele de detenție ale poliției: Până când vor îngenunchea pe podea plângând.

Printre metodele de tortură se numărau înlănțuirea deținuților de scaune de metal, spânzurarea lor de tavan, violența sexuală, electrocutările și tortura cu apă

Mărturiile ridică noi îngrijorări cu privire la tratamentul aplicat de Beijing minorității musulmane uigure în așa-numitele tabere de „reeducare” din provincia nordică Xinjiang. Sancțiunile impuse de Londra, Washington și Bruxelles nu par să fi reușit să oprească Partidul Comunist Chinez să comită acest „genocid”.

Abduweli Ayup a declarat că a fost violat în bandă de mai mult de o duzină de deținuți chinezi care acționează la ordinele gărzilor.

Abduweli Ayup, un cercetător uigur în vârstă de 48 de ani, spune că a fost reținut în august 2013 de poliția înarmată după ce a deschis o grădiniță pentru a-i învăța pe copii limba lor maternă. În prima noapte petrecută într-o tabără de detenție din orașul Kashgar, el spune că a fost violat de doisprezece deținuți chinezi care au primit ordin de la gardienii închisorii.

„Gardienii închisorii mi-au cerut să-mi scot lenjeria intimă, apoi mi-au spus să mă aplec, a povestit Ayup. „Nu face asta, am strigat. Vă rog, nu faceți asta”.

El a spus că a leșinat în timpul chinului și s-a trezit într-o baltă de vomă și urină

Umilința a continuat și în ziua următoare, când gardienii închisorii l-au întrebat: „Te-ai distrat?”. A fost forțat să se declare vinovat de colectarea ilegală de fonduri înainte de a fi transferat în lagăr. Ayup a fost în cele din urmă eliberat în 2014 și de atunci s-a mutat în Norvegia, unde scrie cărți pentru copii în limba uigură.

Departamentul de Stat al SUA estimează că până la 2 milioane de uiguri și alte minorități etnice au fost încarcerate în Xinjiang începând din 2017.

China susține că centrele de detenție sunt vocaționale și că ajută la combaterea terorismului, negând acuzațiile de încălcare a drepturilor omului, relatează CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News