În plină campanie de vaccinare împotriva Covid-19, apare un nou efect secundar. Alertă

În plină campanie de vaccinare împotriva Covid-19, apare un nou efect secundar. Alertă sursă: arhivă EvZ

În plină campanie de vaccinare împotriva Covid-19 cu a treia doză, reprezentanții Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au anunţat vineri că au identificat o posibilă legătură între cazurile rare de coagulare la nivelul venelor profunde şi vaccinul antiCovid-19 dezvoltat de Johnson&Johnson.

Mai departe, specialiștii EMA au recomandat ca acea afecţiune să fie listată ca efect secundar în prospectul oficial al vaccinului. Totodată, s-a recomandat că  ca trombocitopenia imună (ITP), o anomalie hemoragică provocată de organismul uman care atacă din greşeală plachetele sangvine, să fie adăugată pe lista efectelor adverse cu frecvenţă necunoscută înscrise în prospectul vaccinurilor antiCovid-19.

Au fost vizate doar vaccinurile dezvoltate de Johnson&Johnson şi AstraZeneca, despre care se știe că au fost asociate cu o combinaţie foarte rară de cheaguri sangvine şi un număr scăzut de plachete sangvine. În medicină, această combinație este cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Așa cum se știe, cele două seruri au la bază virusuri-vector inofensivi. Ele instruiesc celulele umane să sintetizeze o proteină ce pregăteşte sistemul imunitar împotriva viitoarelor infecţii provocate de Sars-Cov-2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unde poate apărea cheagul de sânge prima dată

Experții Agenţiei Europene pentru Medicamente au completat că noua afecţiune de coagulare trebuie să fie inclusă în prospectul vaccinului antiCovid-19 Johnson&Johnson, separat de TTS. EMA a subliniat că noua afecţiune de coagulare trebuie este potenţial letală şi a fost denumită tromboembolism venos (VTE).

La ce ar trebui să fie atenție cei care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson şi AstraZeneca? De obicei, VTE începe cu un cheag format într-o venă de la nivelul picioarelor, mâinilor şi zonei inghinale. Ulterior, acesta se deplasează spre plămâni şi blochează fluxul sangvin pulmonar.

Sursa citată a mai completat că, indiferent de utilizarea vaccinurilor, VTE este generată în cele mai multe cazuri de producerea unor vătămări sau de lipsa de mişcare a pacienţilor imobilizaţi la pat.

În plus, despre pastilele contraceptive şi mai multe boli cronice s-a menționat că reprezintă factori de risc, conform Reuters, citată de Agerpres.

Altfel, amintim că în urmă cu 9 zile, Johnson & Johnson (J&J) anunţa că administrarea unei doze suplimentare a vaccinului împotriva Covid-19, la două luni după prima doză, a crescut eficacitatea acestuia la 94% în SUA.