Tragedia de la Constanța. Presa străină, nemiloasă cu Guvernul României: „Corupţie, ineficienţă şi o conducere politizată!”

Tragedia de la Constanța. Presa străină, nemiloasă cu Guvernul României: „Corupţie, ineficienţă şi o conducere politizată!”

Presa internațională critică dur Guvernul României, după incendiul de la Constanța, în care mai multe persoane au murit - „mai multe”, fiindcă unii oficiali precizează că este vorba despre nouă morți, în timp ce alții susțin că au murit șapte persoane, la momentul redactării acestui articol. „Sistemul românesc de sănătate se află sub presiune încă dinaintea pandemiei COVID-19, afectat de corupție, ineficiență și o conducere politizată”, scrie Reuters în materialul în care prezintă incendiul de la Constanța.

„A treia tragedie de acest fel în România, în mai puțin de un an”

Principalele agenții internaționale de presă relatează despre „incendiul de la un spital din Constanța (sud-est), soldat cu nouă morți bolnavi de COVID-19, a treia tragedie de acest fel în România, în mai puțin de un an”.

„Un nou incendiu într-un spital din România, soldat cu nouă morţi”, scrie AFP, un material preluat de presa de limbă franceză. „Nouă pacienţi au murit într-un incendiu care a izbucnit în unitatea de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, un oraş situat la malul Mării Negre”, a anunţat IGSU într-un comunicat, citează agenţia franceză.

„Pompierii sunt în continuare în interiorul spitalului, însă incendiul a fost stins”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al inspecției locale, Razvan Parconie, care precizează că au fost evacuaţi 100 de bolnavi. Prefectul judeţului, Silviu Cosa, a anunţat că zece bolnavi de covid-19 erau îngrijiţi în această unitate la momentul izbucnirii incendiului.

În România, cinci pacienţi au murit în ianuarie într-un incendiu care a devastat un spital la Bucureşti, la două luni după un incendiu la un spital din Piatra Neamţ (nord-est), soldat cu moartea a 15 bolnavi.

„Klaus Iohannis cere o reformă profundă. Pacienți care sar pe geam și pompieri care scot oameni din clădire”

Toţi pacienţii au fost evacuaţi din spitalul din Constanţa, iar incendiul a fost stins până la prânz, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă”, scrie The Associated Press, într-un material preluat de presa de limba engleză. „Ministerul Sănătăţii a anunţat detalii suplimentare într-o conferință de presă, a cărei oră nu a fost precizată”, potrivit agenţiei americane.

„Potrivit ministerului, în spital se aflau 113 pacienţi, dintre care zece la terapie intensivă. Incendiile precedente soldate cu morţi în spitale din România, un stat membru UE, provoacă îngrijorări cu privire la infrastructura spitalicească învechită a ţării”, scrie AP.

„După incendiul de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat la o reformă urgentă şi „profundă”, pentru ca astfel de tragedii „să nu se mai întâmple”.

„Sistemul de sănătate, afectat de corupție, ineficiență și conducere politizată. Zeci de mii de medici au emigrat”

Pompierii au stins incendul de la spitalul din Constanţa către ora 7.55 GMT (11.55, ora României), cu ajutoare din judeţe învecinate”, scrie Reuters. „Înregistrări video surprind pacienţi care sar pe geam, de la etaje inferioare ale spitalului, şi pompieri care scot oameni din clădire.

Echipe de intervenţie de urgenţă au instalat o unitate mobilă de triaj în apropiere de spital, iar 50 de pacienţi au fost evacuaţi şi transferaţi către alte spitale”, potrivit Reuters.

„În total, în România, peste 12.100 de bolnavi de covid-19 - inclusiv 215 copii - erau internaţi în spitale până joi, dintre care 1.364 la terapie intensivă. România a înregistrat joi un bilanţ zilnic de 12.032 de cazuri de covid-19 - un nou „record” -, iar unităţile de terapie intensivă din ţară duc lipsă de locuri. România înregistrează a doua cea mai mică rată a vaccinării în Uniunea Europeană (UE).

Sistemul românesc al sănătăţii se afla sub presiune încă dinainte de epidemia covid-19, afectat de corupţie, ineficienţă şi o conducere politizată, scrie Reuters. România deţine una dintre cele mai puţin dezvoltate infrastructuri în domeniul sănătăţii din UE”, mai scrie Reuters, preluat de presa internaţională. „Ea a construit un singur spital în ultimii 30 de ani, alocă prin buget cele mai puţine fonduri sănătății în UE, iar zeci de mii de medici şi personal medical au emigrat”, mai scrie Reuters,  potrivit stiripesurse.ro.

Comisia Europeană transmite condoleanța familiilor victimelor

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a transmis condoleanțe, vineri, 1 octombrie, familiilor îndoliate în urma incendiului de la Constanța, în care mai multe persoane internate la ATI și-au pierdut viața.

„Dorim să transmitem condoleanțe prietenilor și familiilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital COVID-19 din Constanța, RO. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiații lor”, a transmis, pe Twitter, putătorul de cuvânt al Comisiei Europene.