Ministrul Sănătății, Cseke Attila, despre incendiul de la Constanța: „Se va face o analiză la sânge”

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, despre incendiul de la Constanța: „Se va face o analiză la sânge”Sursa foto: arhiva EVZ

Ministrul interimar de la Sănătate, Cseke Attila, oferă declarații vineri, 1 octombrie, despre Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, după tragedia în care cel puțin nouă persoane (din zece internate la ATI) și-au pierdut viața. Incendiul a izbucnit la nivelul secției de Terapie Intensivă. Cazul de la Constanța va fi investigat de o echipă din București de la serviciul de criminalistică, care va lucra alături de procurorii constănțeni pentru a stabili cauzele incendiului.

Ministrul Cseke Attila a transmis condoleanțe familiilor persoanelor decedate în urma incendiului izbucnit la spitalul de la Constanța. Oficialul nu a vorbit despre detalii ce țin de specialitatea ISU, însă a precizat că măsurile care trebuiau implementate la nivelul unității sanitare din punct de vedere medical au fost respectate.

Ministrul Sănătății promite familiilor victimelor o „analiză la sânge”: „Se vor lua măsuri”

„Vreau să transmit condoleanțe familiilor persoanelor decedate în acest incendiu. (Reporter: Ce transmiteți familiilor în afară de condoleanțe?) Se va face o analiză la sânge a cauzelor și în funcție de acestea se vor lua măsuri”, a transmis ministrul interimar de la Sănătate.

„Preocuparea a fost aceea de a mobiliza prin DP toate resursele umane și funcționale ale sistemului sanitar, pentru a putea transfera pacientii. În acest moment, transferul este asigurat, toți au fost transferați la Spitalul Județean și de Pneumoftiziologie, respectiv se activează un spital mobil al ISU.

Este un eveniment nefericit, nedorit. Cauza incendiului va fi stabilită de specialiști. Așteptăm raportul, pentru că ei ne vor da cauza incendiului pentru că din raport trebuie să tragem învățămintele.

Pot fi diverse cauze, dar vor fi stabilite cu exactitate de ISU Dobrogea. Potrivit domnului prim-ministru, secretarul Raed Arafat este în drum spre Constanța pentru a coordona activitatea de intervenție și analiza tuturor aspectelor legate de incendiu si după ce specialiștii ne spun care a fost cauza, vom vedea ce măsuri trebuie aduse.

Dacă nu așteptăm cauza incendiului, vom vorbi poate despre soluții și măsuri care nu corespund cu cele care trebuie luate. Ceea ce urmează după acest incendiu trebuie corelat cu cauza incendiului. Ce s-a întâmplat în ultima perioadă, alte evenimente nedorite, în ceea ce privește Ministerul Sănătății, în urma incendiului de la Piatra Neamț, Ministerul avea pe partea medicala două masuri care trebuiau realizate de Spitalul din Constanta - achiziția unor aparate medicale care nu se regăseau la ATI, la momentul controlului. Din acest punct de vedere, planul de acțiune a fost realizat.

Pe partea de securitate la incendii, cei de la ISU știu sa dea situația. Verificarea instalațiilor etc este partea de specialitate ce tine de ISU. (Ce pot face autoritățile?) Pana nu avem cauza incendiului, nu putem vorbi despre ce se face”, a declarat ministrul interimar de la Sănătate.

Managerul spitalului: „Mi-e rău, nu pot să dau declarații. Nu este nimic în neregulă. S-a întâmplat un necaz”

Manager Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, Halichidis Stela, a declarat că totul era în regulă și nu cunoaște motivele care au condus la izbucnirea incendiului.

„- Mie mi-e rău, nu pot sa dau declarații. Conform legii s-a făcut tot ce se putea.

- Existau toate avizele legale necesare, dar s-a întâmplat un necaz, ce sa zicem? O să vedem de la ce.

- Toate actele sunt in regula, toate defecțiunile constatate s-au remediat, nu era nimic in neregula.

- Mie mi-e rău, ce vreți, să mor acum?

- Aparatura medicală avea contract de mentenanță. Electricianul verifica instalațiile în fiecare zi, ieri au fost verificate.

- Mereu mi-a fost frică de așa ceva. Stăteam liniștită că totul e în regulă.”

Românii s-au adunat în fața spitalului și se revoltă împotriva autorităților. „E adevărat că erau în stare gravă, dar trebuiau să moară în spital?”, s-a exprimat una dintre rudele bolnavilor care s-au stins din viață. Amintim că 10 persoane erau internate la ATI, una singură a supraviețuit. „Pe ei îi doare în cur”/ „Mi-e scârbă”, au fost câteva dintre afirmațiile rudelor.

Ne puteți urmări și pe Google News