Cresc tensiunile la graniță. Armata este în alertă totală. „Provocări” fără precedent

Cresc tensiunile la graniță. Armata este în alertă totală. „Provocări” fără precedent

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 26 septembrie 2021 - Tensiunea a crescut duminică între Kosovo și Serbia, ceea ce a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră, acuzându-l pe vecinul său de "provocări" din cauza desfășurării recente a forțelor sale speciale în apropierea a două posturi de frontieră.

Forțele speciale ale poliției kosovare (ROSU) au fost desfășurate de lunea trecută în apropierea a două puncte de trecere a frontierei din nordul Kosovo, Jarinje și Brnjak, o zonă populată de sârbi care refuză autoritatea guvernului kosovar.

Desfășurarea acestor trupe, care a provocat furia sârbilor, a urmat deciziei guvernului kosovar de a interzice accesul vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare sârbești pe teritoriul său, o "măsură reciprocă", potrivit autorităţilor de la Pristina.

Sute de sârbi au protestat împotriva acestei decizii și au blocat cu camioane drumurile care duc spre cele două posturi de frontieră. "După provocările unităților ROSU (...) președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dat ordinul de a ridica alerta unor unități ale armatei și ale poliției", a anunțat Ministerul sârb al Apărării într-un comunicat.

Avioane deasupra frontierei

Avioanele de luptă sârbeşti au survolat din nou zona de frontieră duminică spre prânz, după ce au efectuat mai multe raiduri sâmbătă, a informat un corespondent AFP prezent la fața locului.

"Vrem ca Pristina să își retragă forțele și să anuleze decizia cu privire la plăcuţele de înmatriculare. Nimeni de aici nu vrea un conflict și sper că nu va exista unul", a declarat pentru AFP un protestatar de 45 de ani, care s-a prezentat ca Ljubo, lângă postul de frontieră Jarinje.

Duminică după-amiază, şeful diplomației europene, Josep Borrell, le-a cerut Serbiei și Kosovo să calmeze tensiunile, "retrăgând imediat unități speciale de poliție și dezmembrând blocajele de pe drumuri".

"Orice provocare suplimentară sau acțiune unilaterală și necoordonată este inacceptabilă", a spus el într-un comunicat.

NATO intervine

"Este esențial ca Belgradul și Pristina să dea dovadă de reținere și să reia dialogul" sub conducerea Bruxelles-ului, a scris pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a discutat la telefon cu președintele sârb și cu premierul kosovar Albin Kurti.

În această conversaţie avută cu domnul Stoltenberg, şeful statului sârb, Aleksandar Vucic, a deplâns lipsa de reacții a comunității internaționale faţă de "ocuparea totală de mai bine de o săptămână a nordului Kosovo cu vehicule blindate de la Pristina".

"Și toată lumea este brusc îngrijorată când vede elicoptere și avioane sârbești deasupra Serbiei centralE", a spus Vucic într-un comunicat, asigurând că Serbia "se va comporta întotdeauna responsabil și serios".

Premierul kosovar, Albin Kurti, a acuzat Serbia, sâmbătă, că dorește "să provoace un conflict internațional grav".

Ministrul sârb al Apărării, Nebojsa Stefanovic, a vizitat duminică dimineață trupele în alertă la două baze militare, inclusiv la una aflată la câțiva kilometri de graniță, precum și "grupuri de luptă" desfășurate "în direcția trecerii administrative de la Jarinje", potrivit comunicatului.

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia și Kosovo, un teritoriu de 1,8 milioane de locuitori populat majoritar de albanezi, sunt desemnate drept "pasaje administrative" de către Belgrad, care nu recunoaște independența proclamată în 2008 de fosta sa provincie.

Armata este gata să răspundă

"Armata este gata să răspundă în orice moment la orice provocare", a declarat presei ministrul Stefanovic.

El a vizitat trupele în compania șefului forțelor armate, generalul Milan Mojsilovic, și a ambasadorului rus la Belgrad, Aleksandr Bocan-Harcenko.

Nici Rusia nu recunoaște independența Kosovo, spre deosebire de majoritatea țărilor occidentale, inclusiv Statele Unite.

La rândul său, Albania, membru al NATO, "îngrijorată de escaladarea situației", a cerut Belgradului "să retragă forțele armate desfășurate la granița cu Kosovo".

"Din cauza evoluțiilor din nordul țării", președintele kosovar Vjosa Osmani și-a întrerupt sâmbătă vizita la New York, unde participa la Adunarea Generală a ONU, pentru a se întoarce în Kosovo, a indicat cabinetul său.

Ne puteți urmări și pe Google News