Milioane de oameni se plâng că nu pot dormi din cauza fenomenului de lună plină! Cât de adevărată este acest lucru

Milioane de oameni se plâng că nu pot dormi din cauza fenomenului de lună plină! Cât de adevărată este acest lucruSursa foto: Arhiva EVZ

În decursul timpului, mulți oameni s-au plâns că somnul lor, de altfel liniștit, este tulburat de luna plină.

În acest caz, este vorba despre Lună și ciclurile sale, care au fost studiate de mult timp pentru a investiga impactul lor potențial asupra somnului uman.

În cadrul unui nou studiu - despre care cercetătorii susțin că este printre cele mai mari de acest gen - o echipă de oameni de știință a monitorizat somnul a peste 850 de persoane din Uppsala, Suedia, folosind măsurători polisomnografice pentru a stabili debutul, durata și calitatea somnului lor pentru o singură noapte.

Aceste măsurători pentru o singură noapte au fost înregistrate la persoane pe parcursul mai multor ani, atât la bărbați, cât și la femei. Cercetătorii au monitorizat somnul subiecților în toate fazele lunii, și atunci când Luna nouă "crește" până la Luna plină (cu o suprafață vizibilă, iluminată, care crește în mărime) și, de asemenea, "descreșterea", când iluminarea scade după Luna plină, în perioada de până la următoarea Lună nouă.

Bărbații mai afectați ca și femeile

Ideea este că luminozitatea crescândă a Lunii în creștere - care atinge un crescendo optic în noaptea de Lună plină - ar trebui să afecteze în mod negativ somnul uman în general, având în vedere că oamenii au în general tendința de a dormi mai bine cu mai mult întuneric.

În noua cercetare, rezultatele par să confirme că ciclurile lunare au o influență semnificativă și detectabilă asupra somnului uman - dar, în mod interesant, nu toată lumea este afectată în același mod.

"Am constatat că bărbații al căror somn a fost înregistrat în timpul nopților din perioada de creștere a ciclului lunar au prezentat o eficiență mai scăzută a somnului și un timp mai mare de veghe după începerea somnului, în comparație cu bărbații al căror somn a fost măsurat în timpul nopților din perioada de descreștere. În schimb, somnul femeilor a rămas în mare parte neafectat de ciclul lunar", spune cercetătorul în neuroștiințe și primul autor al studiului, Christian Benedict de la Universitatea Uppsala.

În timp ce rezultatele la femei au fost, în general, mai puțin sugestive în ceea ce privește influența Lunii asupra tiparelor lor de somn, fenomenul nu este cu siguranță invizibil.

Femeile dorm mai bine

Studiul a demonstrat că femeile au dormit în medie cu aproape 12 minute mai puțin în nopțile din perioada de creștere, comparativ cu nopțile de descreștere.

Acestea fiind spuse, bărbații au dormit cu peste 20 de minute mai puțin în nopțile de creștere ale Lunii. S-au constatat că bărbații au o eficiență a somnului cu 3,4% mai mică, mai multă veghe și întreruperi mai mari ale duratei etapelor de somn în timpul nopților de creștere.

Deoarece este vorba de o cercetare observațională, echipa nu susține că este vorba de un efect cauzal.

„Studiul nostru, bineînțeles, nu poate desluși dacă asocierea somnului cu ciclul lunar a fost cauzală sau doar corelativă. Cu fiecare zi suplimentară în timpul fazei de creștere, Luna reflectă mai multă lumină solară către Pământ, atingând o iluminare maximă în ziua Lunii pline”, spune Benedict.

Cu alte cuvinte, cu siguranță se întâmplă ceva aici care pare să îi facă pe oameni să doarmă diferit, în funcție de cât de strălucitoare și plină este Luna într-o anumită noapte. Doar că este greu de precizat cu autoritate amploarea acestui efect.

 

Ne puteți urmări și pe Google News