Nouă luni și jumătate

Nouă luni și jumătateSursa: Arhiva EVZ

USR PLUS s-a plasat oficial împotriva României. Cu patru zile în urmă, europarlamentarii lui Dacian Cioloș și Dan Barna au votat împotriva țării lor.

USR PLUS a fost singurul partid dintre cele șase formațiuni politice care reprezintă țara în Parlamentul European, PNL, PSD, USR PLUS, PMP, UDMR și Pro România, care a fost de acord cu sancționarea României. Care a fost motivul penalizării țării noastre în viziunea Parlamentului European? Faptul că nu ar respecta drepturile persoanelor LGBTIQ+. Alături de România au mai fost sancționate Polonia și Ungaria.

Votul împotriva țării lor nu a creat nici un frison presupusei conștiințe a progresiștilor lui Dacian Cioloș și Dan Barna. Dimpotrivă. Liderii partidului de sorginte neomarxistă, ideologia la modă care răvășește Vestul, au mestecat pe nerăsuflate în fața românilor, explicații revoluționare: doar atitudinea lor este cea corectă politic, votul lor fiind în beneficiul prezentului și viitorului european al României, în contrapartidă cu celelalte formațiuni politice din țară care nu sunt adaptate noii lumi.

Și ca în proverbul nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase,  acum liderii USR PLUS se zvârcolesc să revină la guvernarea țării pe care au negat-o prin votul din 14 septembrie. Guvernare pe care singuri au părăsit-o furioși, la începutul lunii,  pe motiv că  premierul liberal Florin Cîțu l-a dat afară pe 1 septembrie  pe al lor ministru al  Justiției, Stelian Ion.

Memento. „Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Celebra întrebare retorică a lui Traian Băsescu adresată lui Adrian Năstase la finalul campaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2004 a rămas antologică. Glonțul de argint al candidatului dreptei, Traian Băsescu, și-a atins ținta. Candidatul stângii, Adrian Năstase, a fost învins.

Dar blestemul invocat atunci cu măiestrie electorală de Traian Băsescu a rămas, iată, viu și după 17 ani. România are în coastă încă un partid de respirație marxistă. De data asta, un partid tânăr cu alură de hipster dar cu geneză în istoria urâtă a trecutului pe care speram cu toții să nu-l mai întâlnim.

Nu-i era suficientă României existența PSD pe scena politică. PSD, trainicul partid de stânga gratulat în anii ’90 cu sintagma “neocomunist”. S-a ițit de niște ani încă un partid de stânga, tânăr și bine camuflat. Un pui vivace și cameleonic. USR PLUS.

USR de acum s-a născut din furt în 2017. Atunci când  Dan Barna, Cristian Ghinea și Cătălin Drulă l-au subtilizat de la creatorul de facto, Nicușor Dan, pe care l-au și izgonit după preluare. PLUS a apărut în 2018 din bagheta dirijorilor lui Dacian Cioloș. Cele două produse politice despre care se vorbește că au fost conceptualizate în laboratoarele serviciilor secrete au fuzionat în 2020, fuziune consemnată în registrul partidelor în aprilie 2021.

Histrionici, liderii USR PLUS și-au  prezentat publicului partidul ca fiind de “centru-dreapta modern”. Pentru oricine însă citește programul politic dar mai ales programul economic al USR PLUS va remarca conținutul de stânga.

Liderii USR PLUS au demarat în viața politică cu minciuna pe frunte. Au sedus electoratul cu lozinci proletare învelite în poleială gen “revoluția bunului simț” și “reforme”.  S-au insinuat unduios pe așteptările oamenilor sătui de partidele clasice care i-au dezamăgit și au obținut un măreț 15% din votul a doar 33% din publicul care a votat în alegerile parlamentare din decembrie 2020. Respectiv 906. 965 de voturi. Cât jumătate din populația oficială a Capitalei.

Liderilor USR PLUS le-a plăcut la guvernare deși au dinamitat cât au putut Cabinetul Cîțu. Pentru ei, guvernarea a reprezentat doar un ring de box în care au vrut să arate lumii că mușchii și pumnii lor sunt superiori celor ai premierului și ai miniștrilor de la PNL. De altfel, nici ei înșiși nu și-au luat în serios demisiile teatrale din Guvern depuse cu două săptămâni în urmă. Și nici prin cap nu le trece să renunțe la guvernare. Pun condiții de parcă ar fi partidul care a câștigat alegerile și așteaptă să fie rugați în genunchi să revină în Palatul Victoria.

Ghinion! Șeful statului, Klaus Iohannis și marea majoritate a celor de la PNL s-au săturat. Iar votul USR PLUS de acum patru zile dat împotriva României în Parlamentul european a cam închis cercul. Președintele Iohannis și grosul liberalilor au decis că există viață și dincolo de USR PLUS. Astfel, pofta progresiștilor de a reveni cât mai repede la butoanele guvernării a fost agățată în cui de parteri. Idila cu năbădăi a durat nouă luni și jumătate.

Progresiștii lui Cioloș și Barna mai au totuși o speranță privind revenirea lor la guvernare. Se bazează pe efectele luptei stridente din campania internă a PNL. Competitorul Ludovic Orban și-a făcut din teoria refacerii coaliției PNL, USR PLUS, UDMR, strategia de atac împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Florin Cîțu. N-au decât, și unii și alții, și USR PLUS și echipa Orban, să spere. Speranța moare ultima. Pe 25 septembrie se trage linie.