De ce oferă Europa atâtea vaccinuri anti-COVID-19 Vietnamului
- Maria Dima
- 7 septembrie 2021, 00:02
PAKISTAN CHRISTIAN TV. Săptămâna trecută, Italia și România au devenit țările europene cu cele mai recente donații de vaccinuri anti-COVID-19 către Vietnam. În ultimele săptămâni, Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Franța au oferit avantaje pentru Hanoi.
Se estimează că țările UE au donat sau au promis până acum un total de 2,6 milioane de vaccinuri Vietnamului, un jucător major în politica asiatică.
În plus, Vietnamul este cel mai mare beneficiar de vaccinuri donate de programul COVAX, care a primit aproape o treime din toate fondurile UE prin inițiativa „Team Europe”. „Este probabil ca țările europene să aibă un set diferit de criterii care combină interesul național cu altruismul”, a declarat Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea New South Wales din Australia. „Donarea de vaccinuri anti-COVID Vietnamului este un răspuns logic la aceste impulsuri.”
Plată pentru vaccinurile produse local
La 30 august, doar 2,6% din totalul populației vietnameze era vaccinată împotriva COVID-19, cea mai mică rată din Asia de Sud-Est. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că guvernul vietnamez a decis, la începutul acestui an, să se concentreze asupra dezvoltării propriilor sale vaccinuri - un efort cu un succes mixt. Guvernul comunist de la Hanoi se așteaptă ca aceste vaccinuri produse local să fie disponibile la începutul anului 2022.
Criticii au acuzat, de asemenea, guvernul vietnamez de aroganță, după ce a părut că se grăbește să cumpere vaccinuri, imediat ce acestea au fost disponibile. Vietnamul a înregistrat doar 1.465 de infecții și 35 de decese în 2020, în timp ce economia sa a fost printre primele din Asia care a crescut anul trecut. Cu toate acestea, epidemia s-a răspândit în toată țara în ultimele luni, exacerbând răspândirea celei mai contagioase variante, Delta. După 1 iulie, aproximativ 96 la sută din cele 470.000 de cazuri totale din Vietnam au fost raportate cu această variantă.
Invitații la ajutor extern
Lee Hong Heep, șeful Programului de studii pentru Vietnam din cadrul ISEAS-Yusof Ishak, a declarat că oficialii vietnamezi din țară și din străinătate au fost foarte activi în a pleda pentru donațiile de vaccinuri. "În ultimele luni și în fiecare întâlnire cu omologii lor străini, liderii vietnamezi au cerut ajutor pentru ca Vietnamul să facă față epidemiei, în special prin schimbul de vaccinuri", a spus el. Într-o întâlnire cu președintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc, la 1 iunie, ambasadorul Giorgio Aliberti, șeful delegației Uniunii Europene în Vietnam, ar fi promis că va ajuta la asigurarea donațiilor de vaccinuri de la guvernele europene. "Este clar că donațiile recente de la mai multe state membre ale UE reflectă situația dificilă a epidemiei [în Vietnam]. În ultimele luni, el a solicitat sprijin guvernului vietnamez", a spus el.
Uniunea Europeană promovează filantropia
Există, de asemenea, sentimentul că europenii returnează acum ajutorul caritabil pe care Vietnamul l-a dat atunci când epidemia a izbucnit în țările lor, anul trecut. "La începutul pandemiei, când Europa se afla într-o situație mai gravă, Vietnamul a donat echipamente de protecție și măști multor țări, inclusiv țări europene", a declarat Huong Lei Tho, analist senior la Institutul australian pentru Politici și Strategii.
În aprilie 2020, de exemplu, Vietnamul a donat peste 550.000 de măști Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei și Marii Britanii. Pe măsură ce epidemia s-a răspândit în Europa, multe asociații de prietenie vietnameze și grupuri de diaspora din Europa au jucat, de asemenea, un rol major.
Grupurile vietnameze au fost deosebit de active în țări precum Republica Cehă, Franța, Germania și Polonia, care au cele mai mari comunități vietnameze din diaspora din Europa. Toate aceste patru țări au donat acum vaccinuri Vietnamului.
Motive economice
Dar analiștii cred că guvernele europene nu sunt motivate doar de altruism. Uniunea Europeană are un interes economic în a ajuta Vietnamul să se refacă după epidemie cât mai repede posibil, iar acest lucru necesită o vaccinare masivă. Vietnamul este acum al 15-lea partener comercial al Uniunii Europene și cel mai mare din Asia de Sud-Est, o regiune a lumii în care Bruxelles-ul este preocupat să dezvolte interese economice și geopolitice. Acordul de liber schimb UE-Vietnam - al doilea acord comercial semnat de Bruxelles cu țările din Asia de Sud-Est, după precedentul acord de liber schimb cu Singapore - a intrat în vigoare la mijlocul anului 2020.
Le Thu de la Institutul australian pentru politici strategice a menționat că firmele americane, inclusiv Nike, Adidas și Apple, ale căror lanțuri de aprovizionare din Vietnam au fost afectate de epidemia în creștere din țară, au determinat guvernul SUA să doneze vaccinuri Vietnamului. Apoi, Statele Unite au livrat țării milioane de vaccinuri.
Efort european de a câștiga influență în regiune
În plus față de importanța sa economică, Vietnamul este, de asemenea, unul dintre principalii actori din geopolitica regiunii Indo-Pacific, unde țările europene încearcă acum cu disperare să obțină sprijin. Donarea de vaccinuri către Vietnam este „o parte a presiunii geopolitice mai ample din partea țărilor europene pentru a câștiga influență și bunăvoința guvernului vietnamez”, a declarat Tuan Lu Anh, vicepreședinte mass-media și șef de cercetare la Dragon Capital.
Vietnamul este un opozant ferm al activității agresive a Chinei în Marea Chinei de Sud, Hanoiul și Beijingul revendicând același teritoriu disputat. Țări precum Germania și Franța au luat recent parte la exerciții de libertate navală, în timp ce Bruxelles-ul urmează să lanseze, luna aceasta, un document de strategie privind zona Indo-Pacific. O prietenie puternică și durabilă cu Vietnamul este cheia ambițiilor UE în regiune. (Rador)