Viitorul stă în mașinile electrice. Producătorii, obligați să renunțe la mașinile clasice. Ce se întâmplă în România
- Mihnea Talau
- 5 septembrie 2021, 19:00
Publicația Politico scrie că industria automobilelor se îndreaptă, cu pași repezi, spre un viitor complet electric, împinsă de politicile Occidentului. Această tranziție are mari implicații pentru țările care depind de această industrie, cum ar fi țările din Europa Centrală.
În această vară, țările bogate ale Uniunii Europene și Statele Unite au dat un ultimatum industriei auto. Împinși de nevoia către o tranziție rapidă către zero emisii de dioxid de carbon, țările bogate obligă producătorii să construiască mașini complet electrice și să renunțe la mașinile pe benzină, motorină sau hibride.
Totuși, chiar dacă direcția este clară, nu este clară viteza cu care trebuie făcută tranziția. Toamna aceasta va avea loc o luptă politică între țările din Europa de Vest și țările din Europa Centrală, care depind de industria auto. Milioane de oameni sunt angajați direcți în fabricile auto în țări precum România, Cehia sau Ungaria.
Tranziție către industria verde
Oficialii sunt de acord că trebuie să asigure tranziția acestor oameni în industria verde. În acest moment, se preconizează că 800.000 de angajați în fabrici vor rămâne fără un loc de muncă ca urmare a tranziției verde din cauza lipsei abilităților de a lucra la mașini pe bază de baterii.
„Am spus de repetate ori că țintele (climatice ale UE) trebuie să fie stabilite în așa fel încât să nu ne rănească industria. Trebuie să fie stabilite într-un mod rezonabil, nu bazat pe ideologie”, a spus premierul Cehiei, Andrej Babiš în această vară, scrie g4media.ro.
Pe de altă parte, nu este clar dacă o piață de mașini electrice va crea de la sine o nevoie de mașini electrice, care sunt mai scumpe decât mașinile pe combustibil. Momentan, guvernele încurajează oamenii să cumpere mașini electrici prin vouchere sau reduceri de impozite. Producătorii auto cer autorităților să se implice în construirea rețelelor de stații de încărcare.
Prima țară din lume cu stații de încărcare wireless va fi Norvegia, iar Oslo va fi primul oraș din lume care va avea astfel de stații de încărcare pentru taxiuri electrice.
În ultima perioadă, la nivel european s-a înregistrat o creștere substanțială a vânzărilor de mașini electrice.