Cum vom putea arăta ca la 20 de ani. Forma feței va putea fi la fel de simetrică ca și cea a unui nou născut
- Mihai Soica
- 13 septembrie 2021, 09:23
Chirurgii plasticieni ar putea pe viitor să determine când pot să recurgă la operațiile plastice pentru a-i face pe oameni să arate ca la 20 de ani.
Uitați-vă la orice nou-născut, iar fața lui drăguță va părea probabil aproape în întregime simetrică. Dar, odată cu vârsta, acel copil nou născut va acumula riduri, piele căzută și poate chiar cicatrici care accentuează asimetria.
De fapt, cercetările au arătat că impactul îmbătrânirii nu se limitează la riduri și linii fine, fețele noastre își schimbă de fapt forma pe măsură ce îmbătrânim.
Acest lucru ridică o întrebare: de ce fețele noastre devin mai asimetrice odată cu vârsta?
Aceasta este o întrebare la care Helena Taylor, profesor asistent de chirurgie la Spitalul Mount Auburn (un spital universitar al Școlii de Medicină Harvard) din Massachusetts, a început să reflecteze în urmă cu câțiva ani, când încerca să găsească modalități de a face procedurile de chirurgie plastică mai bine orientate pe date.
Scopul chirurgiei plastice reconstructive, cum ar fi repararea unei fețe după un traumatism, este de obicei acela de a aduce trăsăturile mai aproape de simetrie. Cu toate acestea, aproape toate fețele au un anumit grad de asimetrie naturală.
Când ar trebui să apelăm la chirurgia plastică
Așadar, cât de departe ar trebui să meargă un chirurg plastician precum Taylor pentru a obține o astfel de simetrie?
”Am început să fac imagini cu toți copiii care veneau pentru reconstrucție facială și a devenit clar că nu aveam date despre ceea ce înseamnă o cantitate normală de asimetrie. M-am gândit că ar trebui să luăm imagini ale unor persoane care nu au avut intervenții sau traume”, a declarat Helena Taylor.
Într-o lucrare de cercetare din 2018, publicată în revista Plastic and Reconstructive Surgery, Taylor și colegii ei au folosit fotografia tridimensională pentru a reda imagini detaliate ale 191 de voluntari cu vârste cuprinse între aproximativ 4 luni și 88 de ani. Un algoritm computerizat a calculat și cuantificat apoi simetria facială a fiecărui participant.
”Am vrut să ne uităm și să vedem dacă există factori care să se coreleze cu asimetria în rezultatele noastre și s-a dovedit că există o relație destul de liniară între vârstă și asimetrie. Am analizat și sexul și rasa, dar acestea nu s-au corelat cu asimetria, în timp ce vârsta a făcut-o în mod clar”, a mai spus Taylor.
O descoperire grozavă pentru medicii esteticieni
Taylor speră că astfel de descoperiri precum acestea ar putea ajuta la ghidarea chirurgilor plasticieni, în scopul de a le arăta acestora momentul cel mai bun pentru intervenția chirurgicală. În prezent, acest moment este lăsat în mare parte la latitudinea chirurgilor individuali să decidă când a fost atins scopul final al acestor operații, dar acest lucru s-ar putea schimba.
”Există o serie de afecțiuni, cum ar fi o buză despicătură, care necesită mai multe operații pe o perioadă lungă de timp. Ar fi grozav să poți folosi acest instrument pentru a urmări un pacient până când poți demonstra că se află în intervalul de variație al populației normative”, a spus ea.