Un asteroid gigant se apropie de Pământ. Specialiștii NASA îl țin sub observație

Un asteroid gigant se apropie de Pământ. Specialiștii NASA îl țin sub observație Sursa foto. EVZ

Un asteroid cu o dimensiune de trei ori mai mare decât Statuia Libertății se va deplasa în apropierea Pământului pe data de 22 septembrie.

Acest asteroid este numit 2021 NY 1 și se numără printre cele 17 obiecte aflate în jurul Pământului, care sunt urmărite de NASA. Acesta are un diametru de 130 – 300 m, în timp ce Statuia Libertăţii are doar 93 m.

Acest asteroid va intra pe orbita Pământului luna aceasta și se preconizează că va ajunge la cea mai mica distanță de planeta noastră pe 22 septembrie. El urmează să se apropie de Pământ în decursul următoarelor 60 de zile.

Potrivit ultimelor date furnizate de astronomi, asteroidul 2021 NY1 călătoreşte cu o viteză de aproximativ 32.000 km/h și este de așteptat să treacă prin dreptul Pământului la o distanţă sigură de 1.497.473 km, după cum reatează Daily Star.

Crește riscul de impact cu asteroidul Bennu

Pe de altă parte, la începutul lunii august, NASA a anunțat, în urma unei noi cercetări, că a crecut posibilitatea ca asteroidul Bennu să intre în impact cu Pământul până în anul 2300. Roca spaţială de tip C, este catalogată drept „obiect potenţial periculos” pentru viaţa umană. Asteroidul Bennu a fost descoperit în anul 1999.

Acesta este considerat unul dintre cei mai periculoși asteroizi din sistemul solar care, în urma unui impact ar putea afecta viața de pe Pământ. Deşi şansele de impact au crescut, conform analizelor, oamenii de ştiinţă sunt de părere că probabilitatea ca Bennu să izbească Pământul este încă mică, de aproximativ 0,037%.

Studiul celor de la NASA a folosit date transmise de pe sonda OSIRIS-REx care a fost trimisă în apropierea asteroidului pentru a calcula mai bine mișcările acestuia. Cercetătorii au reuşit să excludă unele scenarii de impact, dar au crescut probabilitatea generală de impact pentru data de 24 septembrie 2182.

Asteroidul s-ar dezintegra înainte de impact

Asteroidul se apropie de Pământ, la fiecare șase ani, la mai puțin de 300.000 de kilometri de planeta noastră. Acesta este și motivul pentru care a fost clasat pe lista obiectelor potențial periculoase.

Potrivit datelor disponibile, există o probabilitate ca Bennu să se ciocnească de planeta noastră. Dar, cunoscând slaba densitate a asteroidului și golurile care par să îl compună, oamenii de știință cred că, în caz de impact cu Terra, majoritatea masei sale, dacă nu în totalitate, s-ar dezintegra înainte de a atinge solul.

Ne puteți urmări și pe Google News