Fabrică de diplome false în județul Iași. O profesoară de religie a organizat totul

Fabrică de diplome false în județul Iași. O profesoară de religie a organizat totul

Jurnaliștii de la reporteris.ro au dezvăluit recent modul în care o profesoară de religie din județul Iași a organizat o veritabilă fabrică de diplome false după ce a profitat la maximum de naivitatea colegilor, care i-au trimis sume importante în schimbul unor hârtii fără valoare.

În prim-plan apare profesoara de religie A.N. de la Școala „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Tătărași (județul Iași). Ea a făcut o asociație prin intermediul căreia a organizat proiecte-fantomă pe care le prezenta pompos drept evenimente foarte serioase.

Sursa citată a notat că profesorii participanți puteau obține astfel diverse hârtii pe care ulterior le atașau în dosarele școlilor la care predau. Pentru a da o notă în plus de credibilitate, individa a prezentat unul dintre proiecte ca pe unul „internațional”.

Este vorba despre „File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc”, Ediția a  IV-a. Despre el se știe doar că este organizat la Iași. Perioada nu este specificată clar în documentație.

Cadrele dicatice care doresc să participe la sesiunea de comunicări științifice „desfășurată online” trebuie să plătească 220 de lei. Acești bani sunt puşi într-un plic şi trimişi profesoarei prin firmele de curierat sau prin poştă.

Profesoara de religie nu are avizul ISJ Iași

Nu este menționat vreun cont bancar pentru operațiune. În plus, pentru a da greutate activității sale, profesoara de religie a susținut că eliberează adeverințe și diplome pentru proiecte despre care spune că sunt avizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Nimic mai fals, așa cum au aflat și demonstrat jurnaliștii locali.

„Prefer colaborarea cu poșta privată”, scrie profesoara în prezentarea proiectului „File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc” , Ediția a  IV-a. 220 de lei este suma solicitată profesorilor. „Asociația Specialiștilor în Educație Magistrum” a fost înfiinţată pe 3 martie 2020, dar profesoara spune că este la a patra ediţie. Proiectul este exclusiv online, iar explicația pentru această alegere are legătură cu pandemia de coronavirus.

Există concurs internațional online, simpozion internațional online, conferință internațională online și chiar schimb transfrontalier de experiență. Toate online. „Din cauza pandemiei am apelat la această modalitate. Există și schimb transfrontalier de experiență online, chiar dacă se desfășoară pe aplicații de calculator”, a declarat A.N. pentru reporteris.ro.

Articole publicate în reviste care au coduri ISSN

După ce se înscriau la câteva concursuri, seminarii, simpozioane, sesiuni de lucru și schimburi de experiență „internaționale”, profesorii primeau bonus publicarea unpr articole în două reviste ale asociației. „Magistrum” și „Venit-au zilele Învierii” au coduri ISSN, ceea ce înseamnă că articolele publicate pot fi urmărite de specialiști. „Articolele publicate de către profesori sunt muncite de aceștia.

Oamenii chiar își dau interesul la proiect. Iar elevii, pentru că este și secțiune de elevi, deprind diverse abilități și află care sunt tradițiile românești”, a mai spus profesoara de religie.

”Lista completă a documentelor emise cuprinde adeverință de membru al comisiei de organizare la concurs extrașcolar etapa națională, adeverință de participare la schimb de experiență cu alte unități de învățământ, adeverință de participare la proiect internațional, adeverință de participant la proiect extrașcolar internațional ce vizează  prevenirea și combaterea abandonului școlar și multe-multe altele, într-o înșiruire delirantă…

26 de secțiuni, 26 de diplome false

Enumerarea tuturor celor 26 de secțiuni, pentru care fiecare primește 26 de adeverințe, denotă o deviație schizofrenică a sistemului de educație. Ironia este că însăși Adriana Nastasă a spus, în timpul interviului, referitor la cât de serioasă este o asociație care cere bani la plic și emite un braț de diplome, că a plătit, în trecut, o sumă de bani unei entități asemănătoare care i-a dat la schimb un dosar întreg cu hârtii.

profesoara de religie

Pe regulmentul proiectului, Adriana Nastasă precizează că proiectul promovat de asociația sa este avizat CAEJ 2020 al ISJ Iași. Asta se traduce printr-un aviz al ISJ care recunoaște o serie de activități extrașcolare (Calendarul Activităților Educative Județene - CAEJ).

Dar, în cazul său, Asociația nu are de fapt acest aviz, pentru că apărut în martie 2020, iar anul trecut ISJ a suspendat acordarea avizelor CAEJ”, se arată pe reporteris.ro.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News