Cea mai periculoasă albină din lume. Importată din Africa, atacă în roiuri uriașe
- Mihai Popescu
- 22 august 2021, 11:16
Poreclite „albine ucigașe”, au fost văzute pentru prima dată în Statele Unite în 1990 și s-au răspândit în sud-vestul Statelor Unite și în sudul Californiei. După cum a explicat Institutul Smithsonian, aspectul lor general este foarte similar cu cel al albinelor europene; pentru a le deosebi, un laborator ar trebui fie să compare 20 de structuri diferite, fie să analizeze ADN-ul și enzimele a două specimene pentru a distinge cele două specii.
Când vine vorba de insecte și de pericolul pe care îl prezintă pentru oameni, albinele se află în general în partea de sus a listei „cele mai periculoase”. Așa cum a scris The Conversation, albinele cauzează mai multe decese de oameni pe an (aproape 100 n numai în SUA) decât orice alt animal, deoarece atât de mulți oameni sunt alergici la înțepăturile de albine.
De fapt, mai multe decese atribuite unui infarct sau a unei insolări sunt probabil reacții alergice severe la veninul de albine. Cu toate acestea, moartea rezultată din înțepătura unei albine este relativ rară atunci când vine vorba de publicul larg.
Conform manualului de medicină Merck, o persoană medie poate rezista la o înțepătură pentru fiecare 0,5 kilograme de greutate corporală, ceea ce înseamnă că adultul mediu ar putea tolera 1.000 de înțepături de albine. Însă când vine vorba de albina africanizată (prezentată mai sus), avem de-a face cu un nivel diferit de pericol.
Importate din Africa, au ajuns în America de Sud
Conform Centrului Național de Informare a Speciilor Invazive, albinele africane au fost importate în America de Sud pentru producția de miere. Albinele au scăpat de izolare și s-au împerecheat cu albine europene, creând o albină hibridă africanizată numită Apis mellifera scutellata.
Potrivit Departamentului Agriculturii și Serviciilor pentru Consumatori din Carolina de Nord, înțepătura albinei africanizate nu este mai puternică decât cea a albinei europene și fiecare albină este capabilă să înțepe o singură dată înainte de a muri.
De unde porecla „albina ucigașă”, atunci?
În primul rând, albinele africanizate sunt foarte bune la înlocuirea coloniilor de albine europene. În al doilea rând, sunt mult mai agresive și mai dedicate cuiburile lor; într-un studiu, de cinci ori mai multe albine africanizate decât albinele europene și-au părăsit cuibul în primele 30 de secunde ale unui atac.
Albinele africanizate produc, de asemenea, mai mulți feromoni de alarmă decât omologii lor europeni, ceea ce încurajează albinele să înțepe și contribuie la agresivitatea coloniilor. În cele din urmă și poate cel mai important, albinele africanizate atacă în număr mult mai mare decât albinele europene, așa cum a raportat Institutul Smithsonian.
De când au fost aduse în Brazilia, au ucis peste 1.000 de persoane, victimele fiind supuse la zece ori mai multe înțepături decât albinele europene.
Industria mierii, afectată de polenizarea generală a plantelor și a copacilor.
Coloniile încrucișate de albine africanizate și europene ar putea poleniza diferit față de albinele standard, pot acționa mai agresiv în general, ar fi mai susceptibile să-și abandoneze cuiburile atunci când sunt deranjate și ar putea să nu suporte temperaturi mai scăzute de iarnă.
Experții au luat în considerare zonele inundabile în care albinele regine crescute comercial se împerechează cu un număr mare de albine europene pentru a face mai puțin probabil ca albinele regine europene să se împerecheze cu albinele drone africanizate. De asemenea, au luat în considerare înlocuirea manuală a albinelor regine adesea pentru a se asigura că reginele sunt albine europene.