Psihologii prevedeau dezastrul campaniilor de vaccinare. Cum ajung oamenii să se mintă singuri. „Tu nu ești șeful meu”

Psihologii prevedeau dezastrul campaniilor de vaccinare. Cum ajung oamenii să se mintă singuri. „Tu nu ești șeful meu”

Psihologul australian Steven Taylor a publicat ceea ce avea să se dovedească a fi o „carte profetică”. Lucrarea a devenit un fel de ghid Lonely Planet al pandemiei de coronavirus, relatează The Guardian. Specialistul explică reacția populației față de imunizare și dezvăluie că psihologii prevedeau dezastrul campaniilor de vaccinare.

În luna octombrie a anului 2019, cu aproximativ patru săptămâni înainte ca SARS-COV-2 să înceapă să se răspândească în afara orașului industrial chinez Wuhan, Steven Taylor, un psiholog australian de la Universitatea British Columbia din Vancouver a publicat ceea ce avea să se dovedească a fi o „carte profetică”. Este vorba despre lucrarea „The Psychology of Pandemics” (Psihologia pandemiilor - n.r.).

Chiar și editorii autorului aveau îndoieli cu privire la relevanța și potențialul de piață al lucrării. Cu toate acestea, în cele 22 de luni care au trecut de atunci, cartea a devenit un fel de ghid Lonely Planet al pandemiei, fiind distribuită și marcată drept un punct de reper major în criza din domeniul sănătății.

Psihologul Steven Taylor explică motivul pentru care populația globală nu se vaccinează împotriva COVID-19

Cartea lui Taylor reprezintă o imagine a „modului în care factorii umani influențează răspândirea bolilor și a tulburărilor emoționale”, arată prefața lucrării. Cartea face referire la prejudecățile, rolul mass-mediei, atitudinile față de campaniile de vaccinare, modul în care societatea gestionează zvonurile răspândite despre pandemii și psihologia care se ascunde în spatele teoriilor conspirației.

„Motivele invocate de oameni atunci când spun că ezită să se vaccineze nu fac referire la adevăratele rădăcini emoționale în care se ancorează refuzul lor”, a declarat Taylor pentru sursa citată.

Datele CDC care susțin că există o legătură între rata de transmitere a COVID-19 din mediul urban și cel rural, precum și disponibilitatea la o scară largă a vaccinurilor, în special în partea occidentală a lumii, sugerează complexități psihologice profunde asupra „ezitării” în privința vaccinării.

În cazul de față este vorba despre o reacție psihologică la „reguli, reglementări sau încercări de convingere care sunt percepute ca fiind amenințătoare pentru autonomia și libertatea de alegere a cuiva”.

Specialiștii din psihologie au prevăzut dezastrul: „Tu nu ești șeful meu”

Psihologul australian Steven Taylor este de părere că ceea ce afirmă oamenii, în general, în legătură cu vaccinarea este de multe ori diferit față de adevărata reacție a acestora față de serurile imunizatoare. Studiile efectuate înainte de lansarea vaccinurilor au prezis, din punct de vedere psihologic, un nivel mai scăzut al dorinței populației de a se imuniza în contextul unei pandemii letale față de cel înregistrat în cazul celei de COVID-19.

Datele reprezintă un semnal optimist din mai multe puncte de vedere, spune psihologul, punctând că procentul populației care va dori să se vaccineze va crește pe măsură ce varianta Delta se va răspândi în special în rândul celor neimunizați.

„Ceea ce este clar”, spune Taylor, „este că furia îndreptată din punct de vedere politic sau personal către grupurile de adepți ai vaccinării este probabil să fie contraproductivă. Mai ales atunci când vaccinurile disponibile sunt atât de sigure și foarte eficiente”.

Reacția psihologică a populației când a venit vorba despre îndrumări în legătură cu sănătatea publică a fost o problemă întotdeauna, fie că a fost vorba despre creșterea consumului de fructe și legume, de o bună igienă dentară sau de vaccinări și măști”, a spus Taylor.

„Tipul de reacție „tu nu ești șeful meu” se observă în special la persoanele crescute în culturi care se mândresc cu libertate și individualism”, a spus specialistul.

Cum ajung oamenii să se mintă singuri. „Mulți li se alătură”

„Cu cât încerci mai mult să împingi și să convingi acești oameni reactivi din punct de vedere psihologic, cu atât este mai probabil ca ei să riposteze, deoarece percep că libertățile lor sunt amenințate. Chiar dacă sunt o minoritate, aceștia sunt, de asemenea, foarte vocali și, prin urmare, vedem că multe tipuri diferite de oameni li se alătură”, a explicat psihologul australian.

Acest lucru conduce, de asemenea, la ceea ce specialiștii din psihologie numesc „gândire motivată”. Altfel spus, gândire-fantezie, în care Covid-19 sau schimbările climatice sunt privite drept farse astfel încât oamenii ajung să se mintă singuri, susținând că totul va fi bine, indiferent de ceea ce vor face, și că libertatea lor nu este amenințată.

Ceea ce a fost deseori descris ca intransigență individualistă conservatoare este de fapt un stand-in pentru diverse grupuri care cuprind teoreticieni ai conspirației, evanghelici albi, unele comunități de culoare traumatizate istoric, credincioși new-age și alții care cred că vaccinurile reprezintă o înșelătorie a marilor companii farmaceutice pentru a maximiza profiturile. Lista poate continua.

„A introduce un obiect străin în corpul tău prin intermediul unui ac, dintr-o perspectivă evoluționistă, înseamnă să te contaminezi. Nu se întâmplă așa, bineînțeles, dar puteți observa cum unii oameni au început să transmită (tot felul de - n.r.) puncte de vedere în acest sens”, a spus Steven Taylor.

Pandemia de COVID-19, un complex fenomen psihologic

Psihologul de la Universitatea British Columbia din Vancouver a petrecut 30 de ani studiind tulburările de anxietate, inclusiv temerile și fobiile excesive sau ipohondria. În urma cercetărilor realizate, a decis să scrie „The Psychology of Pandemics” în anul 2018, după ce a studiat gripa spaniolă cu un secol mai devreme, precum și predicțiile în legătură cu viitoarea pandemie care va lovi populația globală.

Psihologul a transmis că pandemiile „sunt, în esență, un fenomen psihologic și se referă la comportamentele, atitudinile și emoțiile oamenilor” și că „amprenta psihologică este mai mare decât amprenta medicală” asupra populației.

Acest lucru, spune Taylor, nu înseamnă minimalizarea importanței bolii, ci face referire la faptul că mult mai mulți oameni au fost afectați din punct de vedere psihologic decât din punct de vedere al sănătății. Subiectul în cauză a fost dezvoltat mai pe larg într-o altă lucrare academică, publicată în Canadian Psychology, în care specialistul în psihologie a notat că „pandemiile nu sunt pur și simplu doar „evenimente” în care un microb dăunător devine viral”.

Steven Taylor a scris: „Psihologia joacă un rol central în pandemii, influențând răspândirea și izolarea bolilor și modelând stresul legat de pandemii și fenomenele care perturbă social, divizează și pot fi dăunătoare, cum ar fi generarea de panică, rasismul și protestele împotriva restricțiilor de atenuare a pandemiilor”.

Ce este diferit în cazul pandemiei de COVID-19 față de cele anterioare

„Psihologia Pandemiilor” a fost respinsă de editorul cărților anterioare ale lui Taylor, care a comentat că subiectul este „interesant, dar nimeni nu va dori să îl citească”.

Atitudinea, în mod ironic, era caracteristică tezei lui Taylor - că oamenii tind să fie prea preocupați de prezent pentru a planifica viitorul, ceea ce a făcut ca lumea să fie extrem de slab pregătită pentru a face față situației curente. Psihologul s-a declarat dezamăgit. „Psihologia este extrem de importantă pentru pandemii”, a spus el.

Pandemia de COVID-19, care este încă în curs de răspândire, precum și efectele sale psihologice, remarcabile sau nu, se înscriu alături de problemele generate de pandemiile anterioare, inclusiv gripa rusă, gripa spaniolă și epidemiile Sars.

„Acestea nu au fost previziuni ale lui Nostradamus - au fost previziuni ale reacțiilor bazate pe cercetarea a ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiilor anterioare. Așadar, era rezonabil să ne așteptăm ca, în cazul unei pandemii similare, cu restricții sociale în vigoare, să obținem fenomene în mare parte similare”, a spus psihologul Taylor.

Ceea ce a fost diferit la pandemia curentă, potrivit psihologului australian, este faptul că toate fenomenele de bază psihologice remarcate în trecut s-au desfășurat, de această dată, la o scară mai largă, mai grandioasă.

Noi restricții ar provoca răzvrătirea populației. „Sunt un rău necesar, dar...”

Taylor teoretizează că, având în vedere că varianta Delta este în răspândire rapidă, orice revenire la izolare ar putea declanșa o reacție exagerată și o rebeliune a populației - parte a fenomenului psihologic cunoscut în mod obișnuit sub numele de „oboseală pandemică”.

Blocajele, spune el, nu reprezintă o strategie pe termen lung pentru gestionarea pandemiilor. „Sunt un rău necesar, dar dacă vom avea un alt val, când oamenii abia au gustat din libertate, acest lucru îi va demoraliza și va fi rău pentru sănătatea mentală a lor”, a declarat psihologul.

În același timp, dorința oamenilor de a se întoarce la viața de dinaintea pandemiei nu face referire la reziliența sănătății mai mult decât la reacția psihologică, susține specialistul.

„Consecința faptului că oamenii se grăbesc să socializeze prematur face parte din incertitudine, în special pentru persoanele care se consideră impermeabile sau cu o sănătate robustă”, s-a exprimat Steven Taylor.

„Vom vedea focare recurente de COVID-19, dar dorința de a socializa este mai puternică decât teama de a fi infectat”. Și în acest caz este vorba tot despre psihologie.

Ne puteți urmări și pe Google News