Guvernul a aprobat finanțarea Spitalului Regional de Urgență Iași. Proiectarea începe în toamnă. Lucrările vor costa 421 de milioane de euro. FOTO
- Sabina Popescu
- 19 august 2021, 19:48
Guvernul României a aprobat, joi, 19 august, proiectul de lege pentru Contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași - COVID-19. Ministerul Finanțelor a semnat un acord de împrumut în valoare de 250 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții pentru construcția Spitalului Regional Iași.
Guvernul a aprobat Contractul de Finanțare pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași COVID-19. Costul proiectului este de aproximativ 421 de milioane de euro, din care împrumutul acoperă suma de 250 de milioane. Proiectul a fost semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg. Diferența de 170, 9 milioane de euro va fi acoperită de fonduri europene nerambursabile și alocări de la bugetul de stat.
Când începe proiectarea Spitalul Regional de Urgență Iași
Împrumutul pentru Spitalul Regional de Urgență Iași face parte dintr-o serie de trei, acordate de Uniunea Europeană pentru primele Spitale Regionale de Urgență de la Iași, Cluj și Craiova, pentru o perioadă de 27 de ani. Este vorba despre cel mai important sprijin oferit până în prezent de BEI pentru sistemul de sănătate din România.
Spitalul Regional de Urgență Iași - COVID-19 va înlocui infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență; acesta va fi modernizat la nivelul standardelor europene, atât din punct de vedere medical, cât și arhitectural.
Proiectarea spitalului va începe în toamna anului 2021, iar termenul de implementare este de șapte ani de zile. Ultima tragere din creditul BEI este prevăzută în luna aprilie a anului 2028.
Schițe: Cum va arăta noul spital de la Iași. Câte paturi se alocă bolnavilor
În cadrul unității sanitare va fi implementat un nou sistem de management, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient. Spitalul va dispune de 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență și 45 de paturi pentru spitalizare de zi.
De asemenea, se vor construi, respectiv moderniza 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc.
Unitatea sanitară va deveni „un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est”, pentru tratarea pacienților aflați în stare critică și a cazurilor de afecțiuni care necesită intervenția cu ajutorul unei tehnologii și expertize medicale la nivel înalt.
Guvernul promite implementarea unor „tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic”.