CNAS anunță plafonarea numărului de paturi contractate în spitalele private

CNAS anunță plafonarea numărului de paturi contractate în spitalele private Sursa Foto: Arhiva EVZ

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță plafonarea creșterii potențiale a numărului de paturi contractate de casele de asigurări cu spitalele private.

Potrivit CNAS,  numărul de paturi contractate în spitale private până la 31 decembrie 2022 nu poate creşte  mai mult de 10%  faţă de numărul de paturi deja contractate în privat, până la data de 31 decembrie 2020.  ”O analiză realizată la nivel teritorial și national arată că procentul anual ce creștere a numărului de paturi contractate în spitale private a fost de aproximativ 5%,  rezultând astfel o medie de 10% pentru o perioadă de doi ani.

Numărul de paturi contractate în spitalele private reprezintă  aproximativ 5%  din total,  iar în urma aplicării acestei plafonări, la data de 31 decembrie 2022 , nu poate depăși  aproximativ 5,5 % din totalul paturilor contractate la nivel național. Procentul de 10% nu reprezintă o țintă, ci o limitare  a unei potențiale creșteri a numărului de paturi în spitalele private,   care are rolul de a asigura accesul prioritar al pacienților la servicii de spitalizare fără  plata contribuției personale”, se arată într-un comunicat al CNAS.

În absenţa acestei limitări, mai precizează CNAS, nu se asigură o predictibilitate a numărului de paturi contractate în public şi privat, ceea ce ar putea conduce la distorsiuni importante in furnizarea şi acesul la servicii medicale: „De asemenea, reglementarea contribuției personale va contribui la  crearea unui mediu competitiv în sistemul privat, corect şi transparent”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costurile suportate de pacienți in spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări

Contribuția personală  este  o reglementare   introdusă în Legea 95/2006, în anul 2018 . De atunci, termenul  de aplicare a fost prorogat  în mai multe rânduri, până la data de 1 iulie 2021.

„Implementarea  treptată a contribuției personale  suportate de asigurăți în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relație contractulă cu casele de asigurări de sănătate , este soluția cea mai bună   prinj care ne asigurăm că   pacienții  nu vor fi afectați,  ci  va aduce  beneficii celor care optează pentru accesarea serviciilor acordate în spitalele private,  oferindu-le predictibilitate asupra costurilor.

Practic, scoatem la suprafață  costurile suportate de pacienți in spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări și le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să fie tratați,   cunoscând  care va fi   valoarea contribuției personale  pe care ar trebui să o suporte  pentru a beneficia de  internare  într-un spital privat.

După ce vom analiza efectele  contribuției personale pentru serviciile în regim de spitalizare și vom corecta  eventualele disfuncționalități de aplicare,  anul viitor vom putea extinde implementarea contribuției personale și  pentru unele servicii medicale acordate în regim ambulatoriu pentru specialități clinice și paraclinice, așa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat.  La cerere, pacientul va primi  un cost estimativ  al serviciilor de spitalizare. Oferta  va fi valabilă un număr de zile,  astfel încât  pacientul să poată solicita si obține şi alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru pe cea care îl avantajează.