PNL = Partidul Național Canibal

PNL = Partidul Național Canibal Sursa: Arhiva EVZ

Partidul Național Liberal s-a transformat în Partidul Național Canibal. Curios de văzut câtă piatră pe piatră va mai rămâne din PNL după Congresul din 25 septembrie.

După patru luni de campanie internă dominate de trădări, lovituri sub centură, șantaj și sabotări între taberele beligerante, scorul PNL în sondajele interne a ajuns la 14% cu trend descendent. Și mai sunt încă șase săptămâni până la Congres.

Goana după funcții i-a înnebunit pe competitori. Pentru că sunt mulți, mulți în joc! Nu doar Ludovic Orban și Florin Cîțu. Susținătorii candidaților la președinția PNL sunt chiar mai disperați decât cei doi  să câștige puterea.

Canibalismul a demarat cu celebra fază de la Cluj din 18 iulie când în urma unei regii meschine dar de mare impact vizual, candidatul Orban a fost abandonat brusc de zecile de lideri din jurul său care au fugit pe scenă alături de candidatul manciurian. Florin Cîțu. Alesul lui Klaus Iohannis. Parcă am fi asistat la Idele lui Marte din 15 martie 44 î.Hr. Nu că ar fi Orban un Iulius Cezar al PNL!  Dar brutalitatea regiei a devoalat publicului marile caractere ale peneliștilor.

A urmat faza cu dosarele DNA apărute peste noapte și trântite în capul șefilor de organizații ai PNL care îl susțineau pe candidatul Orban. Urmarea: a doua zi, cei țintuiți la comandă în insectarul DNA jurau supunere candidatului Cîțu. Implicarea fățișă a neprihănitei  DNA în campania internă a unui partid nu a deranjat nici lăudătorii de casă ai parchetului, nici stomacul peneliștilor din  #echipacâștigătoare.

Faza de acum l-a atins pe candidatul Florin Cîțu. S-a aruncat pe piața publică informația privind o infracțiune comisă de el cu 21 de ani în urmă, în Statele Unite. A fost prins băut la volan. Faptă pentru care a stat în detenție 48 de ore, a plătit o amendă de 1300 de dolari și s-a ales cu un cazier rutier.  Atacurile la adresa lui au pornit în rafale dinspre PSD și USR-PLUS, interesate politic să nimicească PNL dar și din partea presei a cărei misiune este să sancționeze orice derapaj.

Candidatul Cîțu nu este o victimă a canibalismului din PNL. Este propria sa victimă pentru că nu a amintit el acea întâmplare. A avut o atitudine amorală față de români pentru că a ocupat și ocupă funcții de top: de ministru de Finanțe și de premier. Nu se știe dacă i-a anunțat despre existența acelui cazier pe Ludovic Orban când acesta i-a fost șef în Guvern și pe Klaus Iohannis ca președinte de stat.

Dar nu este singurul vinovat. Serviciile secrete sunt obligate să cerceteze trecutul unei persoane care ajunge în funcții înalte în stat și să-i informeze pe superiorii săi. Greu de crezut că nici chiar șeful statului nu ar fi fost informat în acest caz. Mai ales că președintele Iohannis l-a dorit pe Florin Cîțu premier iar acum îl susține asumat pentru șefia PNL.

Dacă șeful statului nu a fost informat de serviciile secrete, atunci să opereze în consecință. Instituțiile au comis, în acest caz, o abatere gravă, similară unei breșe de securitate. Dacă președintele a știut, atunci să le explice românilor situația. Este dator s-o facă pentru că a ajuns în fruntea statului prin votul lor.

Dar președintele Iohannis tace! De ce? Pentru că este preocupat doar de încălzirea climatică, după cum a declarat recent? Sau este altceva? Teama de a recunoaște că a greșit?

Suspecta muțenie prezidențială este suplinită de vocile stridente ale susținătorilor candidatului Cîțu, mult mai dornici ca acesta să ajungă șef al PNL decât candidatul însuși. În PNL, lumea știe. Florin Cîțu nu a fost interesat de această candidatură. Finanțist cu experiență, premier cu viziune și cu determinare care îi incomodează pe miniștrii incompetenți, Florin Cîțu nu și-a proiectat o carieră politică. Opțiunile sale după ce-și va termina mandatul de prim-ministru sunt pentru zona financiară de top.

Campania din PNL este, de facto, între Ludovic Orban și Klaus Iohannis. Nemulțumiții de conducerea lui Orban s-au grupat în jurul lui Cîțu după ce acesta a ajuns premier și l-au împins în cursă pentru că nu au reușit să-i convingă să accepte acest rol pe vechii liberali Ilie Bolojan și Dan Motreanu. Atât! Iar președintele Iohannis are planul lui în ceea ce privește viitorul PNL, plan în care are nevoie de un șef de partid docil și util. Proiectează un PNL progresist, așa cum i s-a cerut de către eurocrații de la Bruxelles.

Deraierea neașteptată a trenului Cîțu i-a urcat pe pereți pe susținătorii premierului. Senatoarea cu veleități progresiste Alina Gorghiu își simte periclitată postura la care visa, de șefă din umbră a PNL și de posibil candidat la prezidențiale în 2024. Deputatul Dan Vîlceanu, prietenul candidatului Cîțu, vede cum dispare în ceață visul său de a ajunge ministru de Finanțe sau ce alt minister i-o mai pica.

Acuzațiile taberei Cîțu că Ludovic Orban ar fi dat presei informațiile despre cazierul din SUA al premierului sunt parte a canibalismului din PNL. Să nu fi aflat înfierbântații că informația incriminatorie a fost divulgată de un ONG progresist, “Evoluție în Instituție”, susținător al USR-PLUS?

Același USR-PLUS care îl critică permanent pe premier pentru că îi sancționează pe miniștrii progresiști incompetenți? Același USR-PLUS care atacă dur programul guvernamental susținut de PNL,  PNDL3, alocat primarilor din localitățile rurale pentru investiții în canalizare, rețele de apă, de gaze și în drumuri? USR-PLUS nu are primari decât în câteva orașe așa că puțin le pasă progresiștilor de investiții în zonele unde nu sunt ei votați.

Canibalismul peneliștilor, mai vivace în tabăra susținătorilor lui Cîțu dar nici cei din tabăra Orban nu sunt deloc niște sfinți, le-a atrofiat gândirea de partid de guvernământ. Nu văd bățul băgat de partenerii lor progresiști prin gardul penelist. Nu văd că i-au activat pe cei din PSD toropiți până acum în lunga vară fierbinte.

Dar, mai ales, nu aud nemulțumirile și spaimele românilor referitoare la scăderea galopantă a puterii de cumpărare. A nivelului de trai. În țara asta nu trăiesc doar bugetarii, segment drag PNL. Bugetari cu venituri mari care au mai fost crescute pe furiș anul acesta și al căror număr sporește.

Să fie peneliștii canibali între ei dacă atâta pot. Dar cu românii ce aveți? Dacă nu mai puteți guverna responsabili și atenți la nevoile țării și ale publicului, atunci luați-vă bâtele și plecați.

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News