Alertă în lumea ştiinţei după cele mai recente studii. Eficacitate sub 40% din vaccinul Pfizer împotriva contaminării

Alertă în lumea ştiinţei după cele mai recente studii. Eficacitate sub 40% din vaccinul Pfizer împotriva contaminării

Datele recente pun la îndoială nivelul eficacității vaccinurilor în prevenirea infecției și transmiterii variantei Delta, dar, în lipsă de altceva, vaccinurile sunt încă cel mai bun bastion.

Vaccinurile rămân extrem de eficiente împotriva formelor severe de Covid, dar, din păcate, oferă protecție parțială împotriva infecției cu varianta Delta, acum dominantă în lume. Cel puţin asta arată cifrele britanice și israeliene.

Un amplu studiu în Marea Britanie efectuat în perioada 24 iunie - 12 iulie și făcut public miercuri concluzionează despre „eficacitatea imperfectă a vaccinului împotriva infecției”.

Vaccinul este eficient cu 49% împotriva infecției la copiii cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, o rată care crește la 59% pentru infecțiile simptomatice. Vaccinaţii sunt de trei ori mai puțin susceptibili să dea test pozitiv, „există întotdeauna un risc de infecție, niciun vaccin nu este 100% eficient”, a spus Paul Elliott, șeful studiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bătălia în procente este scoasă în evidenţă. În schimb, cei vaccinaţi, se infectează şi transmit boala la alţii

Cu șase săptămâni mai devreme, un alt studiu britanic a concluzionat că vaccinul Pfizer / BioNTech a fost eficient cu 88% împotriva formei simptomatice de Covid cauzată de varianta Delta, iar AstraZeneca, 60%.

În Israel, confruntat cu această variantă, datele oficiale publicate pe 22 iulie arată o eficacitate de doar 39% din vaccinul Pfizer / BioNTech împotriva contaminării și de 40,5% împotriva unui Covid simptomatic.

Cifra de 39% ar trebui luată cu prudență, avertizează mai mulți epidemiologi, deoarece se referă la o perioadă în care Israelul a înregistrat relativ puține cazuri în total (între 20 iunie și 17 iulie).

Dacă sunt confirmate, aceste rate de eficacitate în scădere ar putea fi un semn al scăderii imunității la cei vaccinați de luni de zile sau al unei capacități crescute a variantei Delta comparativ cu tulpinile anterioare.

Vaccinaţii infectați transmit la fel de mult?

Studiul efectuat în statul Massachusetts, dezvăluit săptămâna trecută, a surprins de cantitatea de virus găsită la persoanele infectate vaccinate, comparabilă cu cea a persoanelor nevaccinate.

„Unele persoane infectate cu varianta Delta după vaccinare pot fi contagioase și pot transmite virusul altor persoane”, a declarat Rochelle Walensky, directorul Centrelor SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), numind datele „deranjante”.

Din nou, specialiștii cer precauție

Până în prezent, toate celelalte studii au arătat că persoanele vaccinate infectate au o încărcătură virală mai mică și, prin urmare, transmit probabil mult mai puțin decât fac persoanele nevaccinate.

Claude-Agnès Reynaud, imunolog și director de cercetare la CNRS: „Este important să rețineți că RT-PCR (teste de screening) măsoară ARN-ul viral” (cantitatea de material genetic al virusului) și „nu virusul infecțios”, subliniază și virologul Angela Rasmussen, pe Twitter.

Prin urmare, este „dificil de spus doar pe baza acestor date” că persoanele vaccinate sunt, de asemenea, contagioase, chiar dacă măsurile de precauție necesită „să acționeze ca și când ar fi fost”, a declarat cercetătorul afiliat la Universitatea Georgetown.

În plus, „persoanele vaccinate care sunt infectate  elimină virusul pentru o perioadă mai scurtă de timp,adică vor fi contagioase pentru o perioadă mai scurtă de timp”, a declarat specialistul francez în boli infecțioase Odile Launay, citând un studiu din Singapore despre spitalizare. pacienți.

Consecințele pentru gestionarea pandemiei

Aceste date confirmă faptul că vaccinul nu asigură un „totem de imunitate” și că coronavirusul poate continua să circule la cei vaccinați.

Dar nu ar trebui să uite esențialul: numărul de persoane infectate de fiecare nou caz pozitiv va fi mult mai mic dacă este în prezența persoanelor vaccinate, mai greu de infectat. Vaccinarea „creează o barieră în calea transmiterii virusului la nivel de populație”, rezumă Angela Rasmussen.

„Problema este că nu există suficiente bariere pentru ca virusul să„ nu reușească să găsească o nouă gazdă ”și să nu mai circule, adaugă ea. Care pledează pentru menținerea „barierelor suplimentare”.

„Acesta este motivul pentru care astăzi, cerem oamenilor să poarte în continuare masca în medii închise, întruniri și în apropierea persoanelor vulnerabile”, subliniază și Odile Launay.

Aceasta este concluzia trasă de autoritățile sanitare din SUA, care au recomandat încă o dată purtarea măștilor în interior pentru persoanele vaccinate în zonele cu risc ridicat, relatează 7sur7.be.