Combinația de vaccinuri AstraZeneca - Pfizer, mai eficientă împotriva COVID. Studiu

Combinația de vaccinuri AstraZeneca - Pfizer, mai eficientă împotriva COVID. Studiu

O combinație de două vaccinuri anti-COVID, AstraZeneca și Pfizer, asigură un nivel mai ridicat de protecție împotriva coronavirusului.

Combinația bazată pe o primă doză de vaccin AstraZeneca şi pe injectarea la rapel a unei doze de Pfizer- BioNTech duce la creșterea nivelului de anticorpi  anti COVID cu până la șase ori. Situația pacienților este mult îmbunătățită față e cazurile în care sunt utilizate două doze de vaccin de același fel, AstraZeneca. Informația apare într-un studiu realizat în Coreea de Sud, după cum relatează Reuters.

Studiul specialiștilor coreeni a fost realizat pe un grup de 499 de angajaţi din domeniul medical. Astfel,  100 dintre pacienți au primit doze mixte, alți 200 au primit cele două doze ale vaccinului Pfizer, iar restul au fost vaccinaţi cu cele două doze ale serului AstraZeneca.

Toţi voluntarii au dezvoltat anticorpi neutralizanţi, care împiedică virusul SARS-CoV-2 să pătrundă în celule şi să se înmulţească în organism. Rezultatele constatate în cazul persoanelor imunizate cu schema mixtă de vaccin au arătat niveluri similare de anticorpi neutralizanţi cu cele constatate în grupul vaccinat cu serul Pfizer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluziile sunt confirmate de o cercetare britanică

Luna trecută, un studiu din Marea Britanie a evidenţiat rezultate similar. O doză de vaccin AstraZeneca urmată de o doză de ser Pfizer au produs cele mai bune reacţii ale celulelor T şi o concentraţie mai mare de anticorpi. Aceasta în comparaţie cu schema de vaccinare ce presupunea administrarea mai întâi a unei doze de vaccin Pfizer şi apoi a unei doze de vaccin AstraZeneca.

Datele obţinute din studiul sud-coreean oferă un sprijin suplimentar deciziilor adoptate în mai multe ţări de a oferi populaţiilor o alternativă pentru cea de-a doua doză a vaccinului AstraZeneca. Decizia este adoptată ca urmare a asocierii acestui ser cu riscul de apariţie a unor rare cazuri de cheaguri sangvine.

Ce mai arată studiul sud-coreean

Studiul sud-coreean a analizat, de asemenea, activitatea neutralizantă împotriva principalelor variante îngrijorătoare ale coronavirusului, a anunţat Agenţia pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Coreea de Sud (KDCA).

Niciunul dintre cele trei subgrupuri nu a arătat o activitate neutralizantă redusă împotriva variantei Alfa, identificată în premieră în Marea Britanie, însă cantitatea de anticorpi neutralizanţi a scăzut de 2,5-6 ori împotriva variantelor Beta, Gamma şi Delta, depistate iniţial în Africa de Sud, Brazilia, respectiv în India.