Declarația care aruncă totul în aer! Valeriu Gheorghiță: Scăderea anticorpilor nu înseamnă și scăderea protecției
- Sabina Popescu
- 21 iulie 2021, 21:28
Vastul subiect al protecției oferite de anticorpii dezvoltați în urma vaccinării cu serurile anti-coronavirus apare, din nou, în atenția publicului. De această dată, Valeriu Gheorghiță aruncă bomba: scăderea nivelului anticorpilor nu înseamnă și scăderea protecției împotriva SARS-COV-2.
Ultimele declarații ale președintelui CNCAV pun pe jar o Românie întreagă. Valeriu Gheorghiță spune că scăderea nivelului anticorpilor de-a lungul timpului, după vaccinare, este un fenomen natural, iar pierderea unui număr de anticorpi nu înseamnă neapărat și scăderea protecției împotriva SARS-COV-2.
Scăderea anticorpilor nu înseamnă protecție mai puțină
„Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice fel de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției", a declarat Valeriu Gheorghiță.
Președintele CNCAV a explicat că, în contextul realizării analizelor de laborator, sunt vizați anticorpii totali împotriva proteinei Spike, nu anticorpii care neutralizează SARS-COV-2.
Cum explică Valeriu Gheorghiță fenomenul
"Pe de o parte noi când facem aceste analize obișnuite de laborator determinăm anticorpi totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului. Avem răspuns imun de tip celular și avem ceva foarte important răspunsul imun de memorie. Practic la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță, cu virusul SARS-COV-2 organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți", a afirmat președintele campaniei de vaccinare.
Cine dezvoltă cele mai severe forme de boală
Medicul militar a explicat că persoanele vulnerabile se află în pericolul de a dezvolta forme agresive de SARS-COV-2. Și persoanele vaccinate pot să dezvolte forme severe de boală, însă astfel de cazuri sunt rare. Valeriu Gheorghiță a oferit asigurări că vaccinurile oferă o protecție de 90% față de efectele tulpinii Delta.
"Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic au rolul de a menține de a "boosta" răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice, iar unii pot să dezvolte, sunt situații rare, în care vaccinat fiind poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire.
Dar cu toate acestea datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă în cadrul emisiunii "În faţa națiunii" de la Antena 3.