Cum au împiedicat sovieticii epidemia în 1959. KGB și Armata Roșie au intervenit într-o amplă operațiune. VIDEO

Cum au împiedicat sovieticii epidemia în 1959. KGB și Armata Roșie au intervenit într-o amplă operațiune. VIDEO

Autoritățile sovietice au împiedicat, în 1959, izbucnirea unei epidemii de variolă în Moscova, prin mobilizarea unor forțe imense de Securitate, armată și cadre medicale. În doar o lună au fost vaccinate în jur de 9 milioane de persoane.

Cu două zile înainte de Crăciunul din 1959, pe 23 decembrie, ajungea la Moscova pictorul sovietic Alexei Kokorekin (foto). Acesta revenea după o călătorie în India unde, fără să-și dea seama, a contactat variola - o boală extrem de contagioasă, după cum relatează Ziarul de Gardă.

Aceasta se manifestă prin febră foarte ridicată și erupții cutanate pe piele și mucosae care lasă în urmă cicatrici adânci.

La doar câteva zile după revenirea la Moscova, pictorul a murit, iar un medic ce a asistat la autopsierea cadavrului a identificat boala: variolă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rapid, autoritățile au luat măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii și pentru a evita izbucnirea unei epidemii periculoase.

KGB și armata s-au implicat în descoperirea contacților

Au fost mobilizate forțele poliției, ale armatei și ale KGB pentru a identifica pe toți cei care au intrat în contact cu pictorul Kokerekin la revenirea în țară. În grupul de risc au fost incluși pasagerii avionului cu care a călătorit acesta, echipajul, polițiștii de frontieră, colegii, prietenii și rudele cu care s-a văzut. De asemenea, au trebuit identificate persoanele cu care contacții pictorului au interacționat la rândul lor. În scurtă vreme s-a ajuns la câteva mii de posibili purtători ai virusului variolei.

Printre cei care au venit în contact cu pictorul a fost și o profesoară care la rândul ei a avut de-a face cu un număr foarte mare de studenți.

Mii de persoane care se aflau în grupul de risc au a fost internate și puse în izolare la Spitalul Botkin din Moscova.

Amplă campanie de vaccinare

Concomitent autoritățile au demarat o amplă campanie de vaccinare, la Moscova, pentru a împiedica răspândirea bolii. În trei zile, în Moscova au ajuns 10 milioane de doze de vaccin din regiunile Tomsk, Krasnodar și din capitala Uzbekistanului, Tașkent.

Într-o singură lună, conform sursei citate, până la 25 ianuarie 1960, peste 5,5 milioane de moscoviți și peste 4 milioane de locuitori din regiunea Moscovei au fost vaccinați împotriva variolei.

După câțiva ani, propaganda sovietică a relatat povestea într-un film bazat pe această operațiune de amploare. Pelicula, în care este descrisă situația din anii 1959-1960 a fost intitulată „Năpasta s-a abătut asupra orașului”.