Ancheta anunțată de Ministerul Sănătății cu privire la dezinfectanții contrafăcuți stă pe loc. Pe Condrea l-au executat rapid
- Simona Ionescu
- 20 iulie 2021, 08:00
La începutul lunii iunie, izbucnea Scandalul biocidelor neconforme în presă. În urma unei investigații jurnalistice făcută de publicația Turnul Sfatului din Sibiu se descoperiseră dezinfectanți contrafăcuți. Un nou caz Hexi Pharma? Ministerul Sănătății a anunțat rapid controale în urma dezvăluirilor.
Am fost curioși să vedem ce s-a mai ales de ancheta anunțată de reprezentanții actualului guvern, căci despre cei care au acționat în cazul Hexi Pharma ne-am lămurit în 2016 și încă niște ani după.
Jurnaliștii din Sibiu au arătat în articolele lor cum au descoperit că 3 din 8 dezinfectanţi aleşi aleatoriu fie erau diluați, fie nu conțineau substanță activă. Erau biocide românești și străine, folosite și în mod uzual în spitale, dar și produse destinate dezinfectării sălilor de chirurgie și cadrelor medicale.
Jurnaliștii au dus la analiză recipientele sigilate. Au recurs la același laborator ICECHIM ca și echipa lui Cătălin Tolontan în cazul Hexi Pharma.
„Am ales, absolut la întâmplare, opt astfel de produse. Am ales atât biocide românești, cât și străine, atât dezinfectanți care se adresau populației generale, cât și produse ”de înaltă eficiență”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie. Cu cele opt recipiente în plasă ne-am dus la singurul laborator acreditat în țara noastră pentru verificarea conformității produselor biocide: cel din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București.
După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață. Cea mai deplasată situație este cea a unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM”, a scris Turnul Sfatului.
Testările dezinfectanților au fost mai multe, fiind supus analizei ICECHIM chiar și gelurile pe care le folosim zilnic pentru prevenirea infectării cu Covid. Iar una dintre concluziile trase de ziriștii sibieni este:
„Mai multe fabrici de dezinfectanți aproape și-au dublat cifra de afaceri în primul an al pandemiei, ajungând la vânzări de peste 147 de milioane de lei. Iar potrivit datelor Ministerului Finanțelor, profitul a crescut de aproape șase ori, de la 6,2 milioane de lei în 2019, la peste 38 de milioane de lei anul trecut”.
Ministerul Sănătății a anunțat o anchetă
Producătorii dezinfectanților testați de ziariștii sibieni au reacționat imediat la articol și i-au acuzat pe autori de fake news.
Ministerul Sănătății, însă, a anunțat controale în urma dezvăluirilor. Chiar Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat că va contacta Comisia de biocide a ministerului şi că sunt necesare investiţii în laboratoare de referinţă pentru intensificarea controalelor.
De asemenea, pe 7 iunie, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat de presă în care se preciza că Inspecția Sanitară de Stat a solicitat DSP-urilor din Galați și Ilfov să facă controale la cei doi producători menționați în articolul din Turnul Sfatului. Se mai precizează că, potrivit reglementărilor naţionale, ”produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacităţii (de ex. bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă etc.) realizate în laboratoare de specialitate”.
Totuși o ancheta promisă și așteptată în Scandalul biocidelor neconforme, descoperite în urma acestei investigații jurnalistice, nu s-a făcut. Iar ce s-a făcut pare să fie un mare fâs. Cel puțin așa o demonstrează răspunsurile pe care le-a primit Evenimentul zilei de a Ministerul Sănătății.
Întrebările EVZ cu privire la ancheta anunțată de ministrul Sănătății
- S-a făcut vreun raport de analiză a biocidelor descoperite la Sibiu, doamna ministru anunțase o anchetă?
- Comisia de biocide din minister a demarat controlul, și-a exprimat vreun punct de vedere?
Răspuns Ministerul Sănătății: 1 și 2. Comisia Națională pentru Produse Biocide nu are atribuții de control, are atribuții numai pentru autorizarea/avizarea produselor biocide.
Conform Ordinului Nr. 726/1178/96/2015 din 10 iunie 2015 privind stabilirea măsurilor necesare pentru efectuarea controalelor oficiale de către personalul împuternicit al autorităţilor publice responsabile prevăzut în art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 617/2014 privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, pentru a asigura respectarea Regulamentului (UE) nr. 528/2012, acțiunile de control sunt efectuate de Inspecția Sanitară de Stat și inspectorii din cadrul direcțiilor de sănătate publică.
Nota EVZ: Este adevărat că acțiunie de control sunt efectuate de Inspecția Sanitară și de DSP-uri, însă de ce nu avem până azi un rezultat al acestor controale?
În cursul anului 2018, când încă scandalul Hexi Pharma nu se stinsese, inspectorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi inspectorii Inspecţiei Sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci şi în saloanele de înfrumuseţare.
Iar unul dintre medicii implicați în controale în ancheta Hexi Pharma a spus că „e bine de menționat că noi nu avem cum să testăm aceste biocide. Ele primesc acreditare de la Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (AMDM), iar aceste substanțe sunt verificate și primesc acreditare la fel ca medicamentele”.
- Se știe despre ce firmă furnizoare este vorba? Pentru că, dacă nu există substanță activă în soluție înseamnă că nu a fost diluată ci produsă fără această substanță activă.
Răspuns Ministerul Sănătății: Referitor la raportul de analiză a biocidelor descoperite la Sibiu, vă informăm că Inspecția Sanitară de Stat a efectuat un control, iar aspectele sesizate fac obiectul unei cercetări mai ample, prin urmare nu putem furniza la acest moment informațiile solicitate.
- Câte laboratoare de referință are Institutul Național de Sănătate Publică și DSP?
Răspuns Ministerul Sănătății: Testarea se face de către următoarele laboratoare:
- testarea cantitativă a suspensiei pentru evaluarea activității bactericide a dezinfectanților la nivelul LNRSCA din cadrul INSP-CRSP București și a Laboratorului de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul DSP – Ialomița,
- testarea cantitativă a suspensiei pentru evaluarea activității fungicide a dezinfectanților la nivelul Centrului Regional de Sănătate Publică Iași din cadrul INSP.
Controalele care nu prea sunt... controale
- La ce interval de timp se fac controlale asupra soluțiilor folosite în spitale?
Răspuns Ministerul Sănătății: Inspectorii sanitari din cadrul direcțiiilor de sănătate publică efectuează controale la producători, distribuitori și utilizatori și prelevează dezinfectanți de mâini sau de suprafețe din unitățile sanitare, care sunt transmise laboratoarelor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică pentru evaluarea eficacității biocide (de ex. bactericidă, fungicidă, levuricidă), în cazul în care se prevede acest lucru în metodologia anuală stabilită în Programul Național de Monitorizare a Factorilor Determinanți din Mediul de Viață și de Muncă.
Totodată, menționăm că inspectorii sanitari efectuează permanent controale din punct de vedere documentar, conform prevederilor legale naționale și europene, inclusiv al etichetei produselor biocide avizate/autorizate
Nota EVZ: Bizar că inspectorii DSP fac controale în cazul în care se prevede acest lucru în metodologia anuală.
- După Hexi Pharma, cine este furnizorul principal de biocide către spitalele din România?
Răspuns Ministerul Sănătății: Referitor la furnizorul principal de biocide către spitale, vă informăm că unitățile sanitare se aprovizionează direct de la furnizori.
Dan Condrea și firma sa Hexi Pharma
În 28 aprilie 2016, jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluia în Gazeta Sporturilor afacerea dezinectanţilor diluaţi şi de 10 ori. Substanţele folosite în spitale erau produse de firma Hexi Pharma al cărei patron era Dan Condrea.
După nici o săptămână de la apariția scandalului în presă, Ministerul Sănătăţii a început controalele în spitale, iar Parchetul General a deschis un dosar penal in rem „pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse”.
Pe 10 mai 2016, Dan Condrea era audiat de procurori la Parchetul General. Pe 22 mai, după-amiaza, Dan Condrea a fost implicat într-un accident mortal, pe o șosea din apropiere de Buftea. Deși foarte ciudat accidentul și foarte controversată ancheta procurorilor, s-a presupus că patronul Hexi Pharma s-a sinucis.