UPDATE. Germania, lovită de inundații catastrofale: 93 de morți și 1.300 de persoane dispărute. Rețelele de telefonie mobilă sunt căzute. VIDEO

UPDATE. Germania, lovită de inundații catastrofale: 93 de morți și 1.300 de persoane dispărute. Rețelele de telefonie mobilă sunt căzute. VIDEO

Zeci de morți, câteva sute de persoane despre care nu se știe nimic, pagube materiale de ordinul milioanelor de euro. Este bilanțul de moment al catastrofei provocată de ploile torențiale și inundațiile care au afectat mai multe țări europene și, în special, Germania.

UPDATE 2. Ultimul bilanț arată că inundațiile catastrofale din vestul Germaniei s-au soldat cu cel puțin 93 de morți și 1.300 de persoane dispărute. Rețelele de telefonie mobilă sunt căzute, ceea ce face și mai dificilă căutarea celor dispăruți.

UPDATE 1. Mai multe persoane au murit şi altele sunt date dispărute în Germania în urma unei grave alunecări de teren. Aceasta s-a produs în contextul ploilor violente care au afectat o localitate din apropiere de Koln.

În Erftstadt-Blessem, „casele au fost luate de ape, iar unele s-au prăbuşit. Mai multe persoane sunt date dispărute”, au anunțat autoritățile locale într-un mesaj pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru AFP că au fost „confirmate” mai multe decese.

În imaginile publicate de autorităţi se poate vedea un vast crater în care se revărsau cantităţi mari de pământ, apă cu noroi şi moloz.

„Primim apeluri de urgenţă din gospodării, însă de multe ori intervenţia nu este posibilă”, au explicat autorităţile cu referire la această zonă aflată la mai puţin de 40 de kilometri de Koln.

Alunecarea de teren va duce la creșterea bilanţului victimelor din landul Renania de Nord-Westfalia, intens afectat de intemperii, la fel ca şi landul vecin, Renania-Palatinat. Numărul deceselor cauzate de intemperii a ajuns în prezent la cel puţin 81 în Germania, iar serviciile de urgenţă continuă să caute numeroase persoane date dispărute.

Într-o postare pe Twitter, un internaut a prezentat mai multe fotografii cu situația dinainte și după dezastrul din localitatea germană.

Știrea inițială

Ploile torențiale au lovit Europa de Vest

Ploile torenţiale şi inundaţiile care au afectat, joi, mai multe state din Europa au produs pagube fără precedent în ultimele două decenii, potrivit AFP. În Germania, bilanțul morților a ajuns la 80, conform ultimelor actualizări, iar cel al persoanelor despre care nu se știe nimic, la câteva sute.

„În unele zone nu a mai plouat atât de mult în ultima sută de ani”, a declarat, pentru CNN, Andreas Friedrich, purtător de cuvânt al serviciilor meteo din Germania.

În vestul Germaniei, ploile torențiale au dus la creşterea nivelului râurilor, au rupt copaci şi au inundat drumuri şi locuinţe.

Echipele de intervenţie se luptă să evacueze persoanele sinistrate în inundații, dintre care multe s-au refugiat pe acoperişurile caselor. Numeroase căi de acces au fost blocate, iar operațiunile de salvare au fost îngreunate.

Catastrofa s-a conturat încă de joi dimineață

Încă de joi dimineață, poliția germană a anunțat că 70 de persoane au dispărut în apropierea zonei viticole Ahrweiler, în landul Renania-Palatinat, după ce râul Ahr, care se varsă în Rin, s-a revărsat. Acesta a distrus mai multe case din calea sa.

Malu Dreyer, premierul Renaniei-Palatinat, a declarat că intenționează să viziteze zona în care s-au produs inundațiile.

„Este o catastrofă! Avem morți, dispăruți și mulți oameni care încă sunt în pericol. Toate serviciile noastre de urgență sunt în acțiune non-stop", a spus Dreyer.

Daune imense și în districtul Renania de Nord - Westfalia

În districtul Euskirchen din landul Renania de Nord-Westfalia au fost înregistrate 15 decese, conform poliției locale, care caută în continuare persoane date dispărute. În Schuld, la sud de Bonn, şase case de pe malul râului s-au prăbuşit, iar poliţiştii au anunţat că între 50 şi 60 de persoane sunt date dispărute.

În localitatea Mayen străzile au fost inundate, iar localnicilor li s-a cerut să trimită fotografii și înregistrări video care ar putea oferi detalii despre persoanele dispărute.

„În 2016, am cunoscut inundaţii extreme, dar acestea le-au depăşit cu mult”, a declarat Uli Walsdorf, director adjunct al departamentului de pompieri din Mayen.

Doi pompieri au murit în timpul intervenţiei, în timp ce alte două persoane şi-au pierdut viaţa într-o pivniță inundată.

Armata ajută la operațiunile de salvare

Forţele armate germane ajută la operaţiunile de salvare a persoanelor în diferitele zone din Germania afectate de inundaţii. Aproximativ 300 de soldaţi au fost desfăşuraţi în regiunile cele mai afectate.

Aproximativ 50 de persoane au rămas blocate pe acoperișurile caselor din Ahrweiler, iar mai multe case erau în pericol de prăbușire. Elicopterele poliției au survolat toată zona pentru a salva oameni.

Angela Merkel este „copleșită” de gravitatea dezastrului

Aflată într-o vizită în Statele Unite, Angela Merkel s-a declarat „bulversată” de gravitatea intemperiilor din ţara sa.

„Sunt bulversată de catastrofa pe care trebuie să o îndure atâtea persoane în zonele inundate. Transmit compasiunea mea familiilor celor morţi şi ale celor dispăruţi. Mulţumirile mele cele mai sincere numeroşilor şi neobosiţilor salvatori şi serviciilor de urgenţă”, a scris pe Twitter, în numele şefei executivului german, purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

La rândul său, ministrul de Interne, Horst Seehofer, a declarat că este o „tragedie” a cărei amploare este „departe de a fi previzibilă”.

Campania electorală deturnată de intemperii

Cu două luni şi jumătate înainte de alegerile generale, mai mulţi candidaţi, inclusiv favoritul, conservatorul Armin Laschet, dau vina pe schimbările climatice. În opinia sa, Germania trebuie „să se pregătească mult mai bine. Acest lucru înseamnă că trebuie să accelerăm măsurile de protecţie climatică - la nivel european, naţional şi mondial”.

Armin Laschet a anulat în ultimul moment o întrunire a partidului său în Bavaria pentru a monitoriza situaţia din regiunea sa, Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land din Germania.

Ministrul de Finanţe Olaf Scholz, candidatul social-democrat la Cancelarie, va vizita regiunile afectate pentru a evalua daunele. De asemenea, urmează să fie acordate ajutoare federale.

Intemperiile au avut loc în plină campanie electorală şi amintesc de inundaţiile de proporții catastrofale, din vara anului 2002.

Inundațiile afectează și alte state

Belgia şi Luxemburg, sunt, de asemenea, afectate de intemperii. Mai multe case au fost inundate, iar localnicii au fost evacuați, conform autorităţilor luxemburgheze.

În Belgia au fost raportate 11 decese din cauza inundațiilor, conform ultimului bilanț al autorităților. Mai multe regiuni din sudul și estul Belgiei au fost inundate joi, fiind afectată în special zona Liège. Locuitorii provinciei Liège au fost rugați să rămână acasă, pentru a lăsa spațiu de manevră pentru echipajele de urgență. Armata belgiană a fost desfăşurată în patru din cele zece provincii ale ţării (Liege, Namur, Luxemburg, Limbourg).

Franța a pus la dispoziție un elicopter și o echipă de salvatori pentru a participa la operațiuni în Liège. Italia și Austria au anunțat, de asemenea, că sunt gata să colaboreze, în cadrul mecanismului european de protecție civilă.

În Olanda, în provincia Limburg, învecinată cu Germania şi Belgia, s-au înregistrat daune semnificative. Mai multe căi de acces, inclusiv o autostradă foarte aglomerată, au fost închise din cauza riscului de inundaţii.

Inundațiile au lovit și în Franța, unde transportul feroviar dintre Thionville (Moselle) și Luxemburg a fost întrerupt din cauza vremii nefavorabile care afectează regiunea Grand-Est.