Alertă de salmonella în România. 20 de tone de carne de pui au fost retrase în ultimele zile

Alertă de salmonella în România. 20 de tone de carne de pui au fost retrase în ultimele zile

Reprezentanții ANSVSA au anunțat că au retras masiv carne de pui ce provine din Polonia, pentru că exista riscul infectării cu salmonella.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras tone de carne de pui, pusă în vânzare, și care provine din Polonia. Și asta pentru că produsul respectiv era infestat cu salmonella. 20 de tone au fost confiscate de oficiali în ultimele două săptămâni.

20 de tone de carne de pui din Polonia, retrase de pe piață

„21 de alerte pe salmonella interititis cu proveniență în special din zona Poloniei. Avem o cantitate de produse din carne de pasăre, pulpe, organe, ele sunt de ordinul zecilor de tone care au fost confiscate și retrase de pe piață”, a declarat Mihai Ponea, directorul acestei instituții.

Conform normelor legale, fiecare lot de carne care urmează să fie vândut trebuie verificat cu probe care ajung la laborator. Din peste 2.500 de tipuri de salmonella, doar două sunt periculoase pentru oameni.Dacă produsele sunt depistate cu aceste forme ale bacteriei, ele sunt distruse imediat. Infectarea cu salmonella poate fi determinată doar în urma analizelor de laborator.

Bacteriile se pot transmite foarte ușor mai ales prin picăturile de apă și pot fi distruse doar prin gătirea alimentelor la o temperatură ridicată, cel puțin 20 de minute.

Cum acționează Salmonella

În ceea ce privește Salmonella, procesul infecțios începe numai după ce bacteriile, nu doar toxinele lor, ajung la nivelul tractului gastro-intestinal. Ele intră în intestinul subțire și se multiplică în peretele acestuia (formă localizată). Răspunsul local la endotoxinele eliberate este enterită și tulburările gastro-intestinale. În formă generalizată a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin în sânge și sunt transportate la diverse organe (ficat, splină, rinichi), unde formează focare secundare - abcese (formă septică).

Endotoxinele acționează în primul rând asupra sistemului vascular, lucru manifestat prin creșterea permeabilității și scăderea tonusului vaselor; că rezultat al infecției apar și dezechilibrul reglării termice (frisoane, febra), vomă și diaree.

În formele severe ale bolii este destabilizat metabolismul organismului prin pierderea unei cantități apreciabile de lichide și electroliți, se reduce volumul de sânge circulant și tensiunea arterială, existând pericolul apariției unui șoc hipovolemic (insuficientă circulatorie acută consecutivă unei diminuări rapide a volumului sangvin circulant). Șocul septic (insuficientă circulatorie acută consecutivă unei septicemii) este, de asemenea, o posibilitate evolutivă, conform siteului cdt-babes.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News