Elicopter militar american, la pământ. Evenimentele de Ziua Aviației au fost anulate. Ancheta a fost prelută de Parchetul Militar

Elicopter militar american, la pământ. Evenimentele de Ziua Aviației au fost anulate. Ancheta a fost prelută de Parchetul Militar

Evenimentele dedicate Zilei Aviației au fost anulate după incidentul care a implicat aterizarea forțată a unui elicopter militar în intersecția de pe Bulevardul Aviatorilor.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a decis să anuleze evenimentele pregătite să se desfășoare de Ziua Aviației, în București. Decizia a venit la scurtă vreme după incidentul care a dus la aterizarea forțată a unui elicopter Black Hawck în centrul municipiului București.

La ceremonia de pe 20 iulie urma să participe și președintele Klaus Iohannis.

Lucian Bode, Vlad Voiculesc

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucian Bode, declarație de presă

La scurtă vreme după incident, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut o declarație de presă în care a anunțat că accidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pierderi materiale.

„Din informațiile pe care le avem în acest moment sunt doar pierderi materiale. La aterizare a atins doi stâlpi care au căzut peste mașinile care erau la acel moment în piață. Sunt doar câteva mașini avariate, nu sunt victime. Este un lucru foarte important. Noi am securizat zona, se dirijează circulația în Piața Charles de Gaulle. Este o anchetă în derulare la care va participa și specialiști MApN”, a spus Lucian Bode.

Reacția Ambasadei Statelor Unite

În acest caz, ancheta a fost preluată de Parchetul Militar care va desfășura o investigație menită să stabilească împrejurările în care s-a produs accidentul. Procurori de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au deplasat în Piaţa Charles de Gaulle din Capitală pentru a cerceta împrejurările în care elicopterul american a aterizat forţat şi a lovit doi stâlpi de iluminat.

Și Ambasada Statelor Unite a transmis un comunicat oficial în care a precizat că lucrează alături de autoritățile române pentru rezolvarea situației.

„Ambasada SUA a luat cunoștință de incident și urmărește îndeaproape evoluțiile. Înțelegem că nu au existat răniți. Lucrăm alături de partenerii noștri români pentru rezolvarea situației și vom furniza informații actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile”, arată un comunicat al biroului de presă.

Aterizare forțată a unui elicopter militar

Un elicopter militar a aterizat de urgenţă, joi, în Capitală, în Piaţa Charles de Gaulle. Curenții de aer foarte puternici, formați în timpul procedurii de aterizare a avariat și doi stâlpi de iluminat public. Elicopterul de tipul Sikorsky UH-60 Black Hawk făcea un zbor de atrenament în vederea demonstrației ce urma să aibă loc cu prilejul Zilei Aviației.

La un moment dat. aparatul care zbura alături de alte cinci, într-o formație, a început să piardă altitudine și să se îndrepte cu repeziciune spre pământ. Ajuns la câțiva metri deasupra locului de aterizare, pilotul a reușit să-l redreseze și să-l facă să aterizeze fără probleme.

Imediat, la fața locului și-au făcut apariția mai multe mașini de poliție care au asigurat zona, dar și ingineri militari americani care au început să verifice aparatul de zbor.

În urma acestui incident nu s-au produs victime umane, ci doar pagube materiale.