Amenzi mai mari pentru şoferi în noul Cod Rutier. Propunere legislativă în Parlament

Amenzi mai mari pentru şoferi în noul Cod Rutier. Propunere legislativă în Parlament Amenzi. Sursa foto: arhiva EVZ

Conform unei propuneri legislative depuse recent la Senat pentru pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, noul Cod Rutier ar putea include amenzi şi mai mari pentru şoferi.

Este vorba despre circulaţia pe drumurile publice, iar propunerea legislativă prevede unele completări ale articolelor deja existente. Acestea reglementează infracţiunile şi pedepsele aplicate.

Parcarea aduce probleme noi şoferilor

Printre altele, şoferii trebuie să aibă grijă cum îşi parchează maşinile pe trotuare. În prim-plan apare „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată Iăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului Iăsat la dispoziţia pietonilor”.

Prin propunerea legislativă nr. B277/2021 se doreşte introducerea punctului 231, care prevede o sancţiune de 6 puncte de penalizare. Aşa cum se ştie, există mai multe clase de sancţiuni:

Ne puteți urmări și pe Google News

- clasa I: 2-3 puncte-amendă - clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă

- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă - clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă - clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.

Mai departe, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament şi promulgată de Klaus Iohannis. Ulterior, ea intră în vigoare de abia după ce este publicată în Monitorul Oficial (MO), conform Antena 3.

Marea dorinţă a ministrului de Interne, Lucian Bode

În acest context, este important de subliniat că însuşi ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că este nevoie de un nou Cod rutier. El a ajuns la această concluzie din cauza faptului că anual sunt înregistrate „mii de accidente”, în special din cauza neatenţiei pietonilor.

„Poate că reuşim să ne aşezăm, împreună cu Legislativul, să avem un Cod rutier nou, modern. Eu am fost, trei ani, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor şi tot a doua iniţiativă era legată de Codul rutier.

Codul rutier se modifică într-un an de foarte, foarte multe ori, de aceea cred că o dezbatere serioasă Executiv – Legislativ – societate civilă – ONG-uri, toţi cei care-şi doresc să participe la o astfel de dezbatere, să fie organizată cât mai repede cu putinţă astfel încât să transmitem către Parlament un nou Cod rutier modern”, declara Bode în aprilie.

Altfel, amintim că Noul Cod Rutier 2021 este noua carte de legislatie rutiera special concepuă pentru persoanele care anul acesta vor să obţină permisul de conducere.