Anunț important făcut de ASF în privința pensiilor private din România. S-a încheiat o etapă esențială
- Nicolae Comănescu
- 28 iunie 2021, 16:45
A fost finalizat cadrul de reglementare pentru digitalizarea sistemului de pensii private din România, după cum au anunțat reprezentanții Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Conform anunțului făcut, luni, de reprezentanții Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost finalizat cadrul de reglementare pentru digitalizarea sistemului de pensii private din România.
Un mare obiectiv este legat de integrarea tehnologiilor digitale în cadrul operaţiunilor care se derulează la nivelul pieţei, atât între administratori şi participanţi, cât şi între autoritatea de supraveghere şi administratorii de fonduri de pensii.
Ce presupune cadrul de reglementare pentru digitalizarea sistemului de pensii private
„Modernizarea sistemelor informatice, în concordanţă cu evoluţiile recente în domeniu (sau transformarea digitală) reprezintă o prioritate în cadrul strategiei Autorităţii de Supraveghere Financiară şi o cerinţă esenţială pentru a ţine pasul cu progresele tehnologice de care beneficiază pieţele financiare şi pentru îmbunătăţirea activităţilor de supraveghere şi control, prin creşterea capacităţii de analiză a datelor şi implicit a calităţii activităţii de supraveghere.
Digitalizarea şi inovaţia financiară evoluează într-un ritm accelerat, modificând şi influenţând modelele de afaceri, produsele şi serviciile oferite, canalele de distribuţie, etc. Din acest motiv, digitalizarea, atât la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară, cât şi la nivelul entităţilor supravegheate şi al consumatorilor, devine necesară.
Alocă resurse umane şi financiare considerabile în acest scop”
La nivelul instituţiilor financiare, se constată că un număr din ce în ce mai mare de entităţi îşi intensifică eforturile spre transformarea digitală şi alocă resurse umane şi financiare considerabile în acest scop, pentru a se putea adapta rapid noilor provocări şi pentru a-şi proteja activitatea, angajaţii şi clienţii”, au spus cei de la ASF, într-un comunicat.
„Dezvoltarea accelerată a tehnologiei informaţiei din ultimii ani şi impactul acesteia asupra pieţei financiare a condus la necesitatea identificării de noi alternative de comunicare în cadrul sistemului de pensii private din România, cu precădere între participanţii la fondurile de pensii private şi administratorii acestor fonduri.
Prin introducerea de noi canale de comunicare digitale, s-a urmărit să fie eficientizată întreaga activitate a sistemului de pensii private. Procesul de digitalizare a sistemului de pensii private a vizat atât optimizarea relaţiei participanţilor la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II) şi la fondurile de pensii facultative (Pilon III) cu administratorii fondurilor, cât şi a celei dintre A.S.F. şi administratori”, se mai anunță în comunicat.