Rușii își bat joc de vaccinarea obligatorie! Piața neagră l-a învins pe Putin

Rușii își bat joc de vaccinarea obligatorie! Piața neagră l-a învins pe Putin

Îngrijorate de creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, autoritățile din Capitala Rusiei au decis vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din servicii, după ce doar aproximativ un milion din cei 12 milioane de locuitori ai săi au fost imunizatii în cele șase luni de când e disponibil vaccinul Sputnik V.i. O serie de alte regiuni rusești au urmat exemplul Moscovei

Cei care merg la restaurante din Moscova vor trebui, de asemenea, să prezinte dovada vaccinării sau a infecției anterioare începând cu 28 iunie. Se așteaptă alte măsuri restrictive, deoarece autoritățile trec de la convingere la constrângere în încercarea de a vaccina mai mulți ruși.

E și cazul lui Serghei.Văzând că eforturile autoritățileor de a vaccina cetățenii împotriva coronavirusului s-au împotmolit la începutul acestui an, tânărul a avut o presimțire că autoritățile vor trece la inoculări obligatorii.

Așa că a găsit un dealer care a obținut certificate de vaccin false, și-a trimis datele personale prin Telegrama . A plătit 15.000 de ruble (175 euro).

Trei săptămâni mai târziu, Serghei s-a conectat la portalul serviciilor guvernamentale din Rusia pentru a găsi un certificat care să arate că a primit ambele doze de vaccin autohton Sputnik V. Acum e liniștit.

Serghei crede că vaccinul e experimental și poate avea efecte secundare.

"Nu vreau să mor din cauza a ceea ce dorește guvernul", a declarat Serghei într-un schimb de mesaje  pe Telegram cu jurnaliștii de la  AFP. Serghei nu e singurul sceptic cu privire la vaccinul Sputnik V. Aproximativ 60% dintre ruși susțin că nu intenționează să se lase inoculați, potrivit sondajelor independente.

Poliția din Moscova luptă cu piața neagră

Poliția din Moscova a deschis până acum două duzini de dosare penale pentru „fabricarea și vânzarea de certificate fictive” și a anunțat trei arestări în aultima săptămână.

Piața neagră este numai o parte a unei probleme mult mai mari,. Numai 16,2 milioane din cei 146 de milioane de locuitori ai Rusiei sunt  complet vaccinați - ceea ce arată neîncrederea profundă  în vaccinurile produse în Rusia, scrie The Moscow Times..The Moscow Times..