Fostul procuror șef al Curții Penale Internaționale. “În prezent, justiția internațională este de partea celor puternici”
- Alice Barbu
- 27 iunie 2021, 10:57
Carla Del Ponte i-a trimis în judecată pe unii dintre cei mai mari criminali de război din secolul XX la Haga. În aceste zile, însă, sistemul internațional de justiție pare să nu mai aibă aceeași putere. Ce s-a schimbat ?
Într-un interviu acordat Spiegel, Carla Del Ponte, fost procuror șef al Curții Penale Internaționale, a mărturisit care sunt motivele schimbării sistemului judiciar din ultima perioadă. Aceasta consideră că sistemul internațional de justiție penală a fost cândva puternic deoarece atât Statele Unite, cât și Rusia l-au susținut. “Din păcate, această voință politică s-a evaporat.”
Cazurile procurorului șef
Una dintre persoanele trimise în judecată de către Carla Del Ponte a fost președintele sârb, Slobodan Milošević, care a surprins-o prin capacitatea pe care o avea asupra oamenilor de a-i liniști, ajungând ca mulți dintre ei să-și retragă, în cele din urmă, mărturiile. După doi ani în care s-a luptat cu acest proces, Carla primește vestea că Milošević a murit în celula sa. “Am înțeles ce i-a determinat să răspândească ura etnică. Dar acești vinovați nu au simțit niciodată remușcări. Nu au înțeles niciodată că ceea ce au făcut, a fost greșit”, a declarat Carla.
Fiind atacată pentru faptul că și-a concentrat atenția asupra infractorilor sârbi, Carla a explicat că aceștia comiseseră mai multe infracțiuni față de croați sau cei din Kosovo. Aceasta a mărturisit că NATO, având dovezi asupra crimelor comise de sârbi, i-au ușurat munca. Însă, tot NATO nu a fost de acord cu examinarea crimelor de război din Kosovo, motivele fiind politice. “Madeleine Albright, care era atunci secretară de stat, mi-a spus la telefon: Carla, încet, încet. Aveți grijă cu (fostul lider KLA Ramush) Haradinaj, altfel nu va fi liniște în Kosovo.”
Carla a susținut că nu se cunoaște niciodată care sunt motivațiile pentru împiedicarea unei investigații. Un exemplu pe care l-a oferit a fost posibilitatea liderilor sârbi, Karadžić și Mladić de către trupele NATO, care erau prezente în Iugoslavia. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat. “ La un moment dat ne-am gândit că există o jurisdicție internațională care va avea un efect preventive, însă, în doar câțiva ani, lucrurile au început să se schimbe. În prezent, justiția internațională este de partea celor puternici.”
O rezolvare necesară
Carla consideră foarte important ca actualul procuror șef de la Haga să-l aducă în instanță pe dictatorul sirian Bashar Assad. “ Dacă ar exista un mandat internațional de arestare pentru Assad, acesta nu ar mai putea să-și părăsească țara. Dacă aș fi încă procuror șef la Haga, aș solicita imediat acces la probele pe care această comisie le-a adunat împotriva lui Assad. ”
Din punctul de vedere al Carlei, această comisie de anchetă ONU a fost o farsă, scopul eii fiind să simuleze acțiunea, fără să-i tragă la răspundere pe cei care au comis diferite infracțiuni. “ Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi trebuit să se implice din punct de vedere diplomatic, mult mai devreme, în problemele din Siria. Când situația din Ucraina a escaladat, diplomații europeni au zburat imediat la Kiev. Nimeni nu a fost suficient de interesat de Siria”.