Prețul petrolului a explodat și a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Pe ce se bazează creșterea spectaculoasă
- Nicolae Comănescu
- 15 iunie 2021, 10:55
Prețul petrolului a atins, la începutul acestei săptămâni, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Care sunt explicațiile pentru această creștere explozivă.
Creștere alarmantă suferită de prețul petrolului la nivel mondial. Luni, s-a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Și asta pe fondul cererii din ce în ce mai mare, survenite datorită perspectivelor de creștere economică. Cotaţia petrolului Brent a crescut până la 73,64 dolari pe baril. Este vorba despre cel mai ridicat nivel atins din luna aprilie a anului 2019.
Prețul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat până la 71,78 dolari pe baril, un maxim după octombrie 2018.
Un broker a explicat de ce a crescut atât de mult prețul petrolului, în ultima perioadă. „Cei doi indici majori ai petrolului sunt tranzacţionaţi aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate, pe fondul unui mix al optimismului referitor la cerere şi limitele aplicate producţiei de către OPEC+”, a afirmat Stephen Brennock, care este analist la firma de brokeraj PVM.
Traficul rutier îşi revine la nivelurile anterioare pandemiei în America de Nord şi în majoritatea țărilor Europei, iar numărul curselor aeriene este în creştere evidentă, odată cu relaxarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei, determinând creşteri ale cotaţiilor petrolului în ultimele trei săptămâni.
Pe ce se bazează optimismul ivestitorilor
Investitorii au început să redevină optimiști. Atitudine întreținută și de summitul G7, acolo unde, în cadrul discuțiilor, cele mai bogate ţări ale lumii au încercat să prezinte o imagine de cooperare pe temele majore. Este vorba despre redresarea din pandemie şi donarea a 1 miliard de doze de vaccinuri pentru ţările sărace, acolo unde campaniile de imunizare au fost nesemnificative până acum.
Rusia şi Arabia Saudită, două dintre cele mai mari țări care produc petrol, la nivel mondial, vor să ignore recomandările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) şi să continue investiţiile în petrol şi gaze, respingând apelurile de a reduce semnificativ utilizarea combustibililor fosili, în pofida agravării crizei climatice.