Prețul petrolului se prăbușește sub lovitura Covid-19. Capacitățile de stocare sunt pline
- Ionel Sclavone
- 20 aprilie 2020, 20:59
Prețul barilului de petrol american a scăzut cu aproximativ 20%, în contextul pandemiei de coronavirus, ajungând sub 15 dolari. Căderea prețurilor se datorează cererii reduse pentur combustibil, în condițiile în care depozitele terestre sunt încărcate la limită.
Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzină şi combustibil pentru avion sunt ancorate în apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa. Conform calculelor Reuters, o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este în prezent stocată în aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate în apropierea coastelor Europei. Acestea nu pot să-și descarce încărcătura deoarece spațiile de depozitare sunt încărcate la nivel maxim, iar cererea de carburant s-a prăbulit din cauza crizei coronavirusului.
La New York, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a scăzut cu 3,40 dolari, până la 14,87 dolari. La un moment dat, cotaţia înregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari. Și cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.
În raportul pe luna aprilie, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a estimat că cererea globală de petrol ar urma să înregistreze în 2020 o scădere record cu 9,3 milioane de barili pe zi, din cauza paralizării economiei mondiale pe fondul pandemiei. Conform estimărilor agenției, consumul mondial de petrol va scădea la nivelul anului 2012, în jurul valorii de 90,5 milioane de barili pe zi. Cu toate acestea, reprezentanții industriei mizează pe o revenire progresivă a economiei și, implicit, a consumului, pe parcursul celui de al doilea semestru.
În primul trimestru din 2020 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.