Ce putem aștepta de la întâlnirea lui Joe Biden cu Vladimir Putin

Ce putem aștepta de la întâlnirea lui Joe Biden cu Vladimir PutinSursa: arhiva EVZ

După Crimeea, Washingtonul nu înțelege de ce acțiuni mai este capabilă Moscova

În așteptarea întâlnirii de la Geneva dintre președinții Vladimir Putin și Joseph Biden, planificată pentru data de 16 iunie, părțile își împărtășesc așteptările și îndoielile. Astfel, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliștilor: "Într-atât de mare este potențialul divergențelor și chiar al punctelor conflictuale în legăturile noastre bilaterale, încât nu trebuie să ne așteptăm la vreun progres în a ajunge la o înțelegere". Putin însuși a declarat la ședința plenară de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg că de înrăutățirea legăturilor sunt vinovați americanii înșiși, ale căror sancțiuni sunt subordonate conjuncturii de politică internă și continuă să fie pentru conducerea Rusiei un mister.

La rândul său, Biden a scris într-un articol pentru publicația americană "Washington Post" că Statele Unite nu caută să aibă un conflict cu Rusia, ci doresc niște "relații stabile și previzibile în domeniile în care țările noastre pot colabora". "Obiectivul nostru este să ne îndreptăm spre niște legături mai stabile și mai previzibile cu Rusia", a repetat cuvintele președintelui secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. Și Psaki, și însuși Biden au dat de înțeles că la summitul de la Geneva președintele SUA va aborda și tema drepturilor omului, și problema privind amestecul în alegerile americane.

În articol Biden părea că încearcă să-i liniștească pe partenerii săi europeni. El a scris că SUA și UE au obiective comune, iar unul dintre ele este "răspunsul la provocarea securității europene din partea Rusiei, începând cu agresiunea din Ucraina". "Noi nu separăm valorile democratice de interesele noastre", a adăugat președintele SUA. Acesta este un răspuns pentru cei care se tem că la Geneva Biden se va ocupa de "politica reală", va închide ochii la ceea ce-i îngrijorează pe criticii Rusiei, din considerente de beneficii actuale.

Atât Biden, cât și secretarul său de presă vorbesc despre predictibilitate în relațiile cu Rusia. În legătură cu acest lucru este important să punem întrebarea: în ce moment a încetat Moscova să fie previzibilă pentru Washington? De ce fel de pași anume din partea Federației Ruse le este frică americanilor? Puțin probabil să fie vorba despre drepturile omului și libertățile politice, de ultimele interdicții, arestări și întemnițări din Rusia. Trebuie să ne aducem aminte că Moscova și Washingtonul "au resetat" relațiile, iar președinții celor două țări au stat de vorbă liniștiți în vreme ce Mihail Hodorkovski era în închisoare. America și-a exprimat cu regularitate îngrijorarea în legătură cu dosarul fondatorului YUKOS, însă acest lucru nu a împiedicat nici tratatele privind securitatea strategică, nici chiar investițiile de capital american. Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la alegerile din Rusia, și interzicerea de facto a acțiunilor de protest. Însă se pare că toate acestea nu au fost percepute ca factori de imprevizibilitate. Elita rusească în aceste manifestări ale sale a fost pentru America întru totul previzibilă.

Se pare că punctul de cotitură a fost anexarea Crimeii și apariția în Donbass a celor două entități nerecunoscute, orientate spre Moscova. SUA nu s-au așteptat la asta, nu s-au pregătit pentru acest lucru. Înainte "agresiunea rusă" le părea americanilor ceva de genul unei fobii a unei părți a elitelor est-europene, o rămășiță a trecutului. După evenimentele din Ucraina ei nu știu ce să creadă. Cu Rusia se poate și trebuie să se ajungă la o înțelegere în ceea ce privește securitatea globală. Dar nu este clar ce va face Rusia mâine. După cum arată practica, americanii sunt totuși gata să delimiteze politica internă a Federației Ruse de propriile interese, indiferent de ce ar declara Biden. Însă afirmațiile referitoare la "dinții scoși" sau disponibilitatea de a răspunde "asimetric" la amenințările la adresa securității Federației Ruse pun în gardă Washingtonul. Înainte de Crimeea ei se puteau gândi că acestea sunt pur și simplu niște vorbe.

Poate că acest tip de frică este tot un factor de mai mare predictibilitate în lumea modernă în care rolul dreptului internațional și al ONU este redus la unul episodic. În orice caz, astăzi nimeni nu va îndrăzni să ignore ultimele declarații dure ale lui Putin despre liniile roșii și dinții scoși. Nimeni...

 

Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News