Avocata Trandafir, ”săgeata” piperată a primarului Clotilde Armand. Cu cât e plătită, din bani publici, o consilieră juridică a primăriei și cum îi ține isonul șefei ei în războaiele pe Facebook

Avocata Trandafir, ”săgeata” piperată a primarului Clotilde Armand. Cu cât e plătită, din bani publici, o consilieră juridică a primăriei și cum îi ține isonul șefei ei în războaiele pe Facebook

Criza gunoaielor declanșată de Clotilde Armand și războaiele pe care primarul le poartă în rețelele de socializare, sunt susținute, mai din umbră și mai fățiș, de o avocată aleasă de primarul sectorului, generos recompensată pentru serviciile, prestate, din bani publici, după cum spun juriștii care i-au studiat contractul.

Este vorba despre avocata Georgiana Trandafir, care s-a făcut remarcată în ultima vreme cu postări acide, războinice sau ironice pe Facebook, toate în siajul șefei Clotilde, atât de prinsă în lupta vituală cu ”mafia”, că problemele reale par să înceteze să mai existe.

Totuși, contractul de prestări servicii pe care primaria l-a încheiat în decembrie 2020 cu avocata Trandafir special pentru litigiile cu Romprest – din viitor - e cât se poate de real, dar cât se poate de ireal din punct de vedere al prevederilor. Cel puțin asta e concluzia mai multor avocați și juriști care l-au studiat și au conchis că unele articole nu că frizează bunul simț, ci ”atacă” de-a dreptul banii publici. Practic, spun aceștia, contractual, așa cum e formulat, acoperă plata unui onorariu avocațial, indiferent de timpul efectiv pertrecut de avocat, ceea ce ar reprezenta o formă gravă de fraudare a interesului public prin cheltuirea nejustificată a banului public.

Onorariu de succes, cu procent din litigiu, și dacă are loc un proces și dacă nu!

Trandafir are, prevăzut la punctul 2, art 3 al contractului de prestări servicii încheiat cu primăria, un onorariu de succes. De 2 la sută, fie că e vorba de o sumă efectivă obținută prin proces, fie că sunt sume cu care este redus cuantimul ”pretențiilor” Romprest. ”Simplul fapt al existenței unui onorariu de succes într-un contract plătit din bani publici ridică mari semne de întrebare” spun avocații. ”Din informațiile publice, nu există nicio autoritate – instutuție de stat- care să accepte plata unui onorariu de success, mai ales sub formă procentuală din sumele aflate în litigiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

”E interesant și dacă hotărârea de consiliu local care a aprobat încheierea acestui contract de asistență juridică a avut în vedere și condițiile financiare concrete din cuprinsul său, respectiv dacă a avut în vedere și includerea unui onorariu de succes.” au punctat avocații. Din informațiile obținute de Evz, avocata Georgiana Trandafir a fost impusă de Clotilde Armand și nu a existat o procedură de selectare a unui consiler juridic pentru reprezentarea primăriei într-un viitor litigiu cu Romprest.  Concret, consiliului nu au fost prezentate trei posibile oferte de posibili avocați.

Juriștii atrag atenția și asupra altor prevederi, de la același articol respectiv că  “onorariul de succes este datorat și în cazul în care litigiul este preîntampinat (în cazul în care pretențiile Companiei Romprest SA sau, respectiv, ale Clientului, nu ar ajunge să constituie obiect al unei acțiuni în instantă) sau soluționat prin tranzacție încheiată între părți”. Pe românește, asta ar însemna că avocata ia bani ”din orice poziție”?

Obligația de plată a onorariului de succes în ipoteza “preîntâmpinarii unui litigiu” (adica plata onorariului de succes fără ca respectivele pretenții să fi ajuns să fie cerute în instanță) este nulă absolut, spun avocații. ”Este de neimaginat un onorariu de succes aferent unui litigiu inexistent” punctează aceștia, la fel ca și noțiunea de “pretenție care este preîntâmpinată

Asigurare ”post contract”

 Avocatul e încurajat să deschidă litigii pe perioada contractului cu Primăria pentru că poate beneficia de efectele lor și după încetarea lui, spun aceeași avocați și juriști după studierea articolului 3 de la punctul 2, privind onorariile Georgianei Trandafir.

Iată ce stipulează contractul:

“Părțile sunt de acord că onorariul de succes este datorat de către Client și va fi plătit Avocatului și în cazul în care prezentul contract încetează dacă:

- anterior încetării contractului, este pronunțată o hotărâre judecătorească definitivă favorabilă Clientului,

- ca urmare a unui demers judiciar/extrajudiciar nou (din care a rezultat dreptul pentru Client de a exercita o acțiune nouă împotriva Companiei Romprest Service SA

-ca urmare a unei apărari noi (propuse Clientului pentru prima dată, de către Avocat, în contextul raporturilor juridice dintre Client și Compania Romprest

- ca urmare a reținerii de către instanță, în hotărâre, a unor argumente juridice elaborate și/sau prezentate insțantei de catre Avocat.

În plus, TVA se va adaugă la onorariul de succes.”

Avocații atrag atenția că această prevedere privind plata onorariului de succes și in ipoteza în care, după încetarea contractului, s-a pronunțat o hotărâre favorabilă clientului este nulă absolut, fiind ”o încercare de a crea îndreptățirea la plata onorariului de succes în lipsa muncii avocatului și în detrimentul intereselor Primariei Sector 1”

De asemenea, această prevedere încurajează Avocatul, ca în perioada în care contractul este valabil, să deschidă cât mai multe litigii cu Compania Romprest SA, urmând a beneficia astfel, și ulterior încetării contractului, de mai multe onorarii.

Plata pe ”o oră pe pagina de lucru” și ”trei ore documentarea fiecarei probleme de drept” – fraudare a Primăriei Sectorului 1 prin cheltuirea nejustificată a banilor publici?

”La articolul 6 al punctului 2, dispozițile care prevad un timp minim de 1h/pagină de lucru sau 6 (b) care prevăd minimum 3 ore pentru documentarea fiecărei probleme de drept reprezintă forme de fraudare a intereselor Primariei Sector 1 și de cheltuire nejustificată a banilor publici,” au fost de părere și juriștii care au consultat contractual. ”Este evident că redactarea unei pagini într-un anumit act de procedură civilă nu implică necesar și obligatoriu un minimum de o oră, cum de asemenea nu orice problemă de drept nu este suficient de complexă încât să impună o documentare de minimum 3 ore.” spun aceștia.

”Practic, contractul acoperă plata unui onorariu avocatial indiferent de timpul efectiv pertrecut de avocat, ceea ce ar reprezintă, practic, o formă grava de fraudare a interesului public prin cheltuirea nejustificată a banului public?”. semnalează juriștii

Cine e Georgiana Trandafir și cum a fost aleasă

Potrivit informațiilor obținute de reporterii EVZ, primarul Clotilde Armand a pus ochii pe avocata Trandafir după ce site-uri locale din Constanța au consemnat o ”victorie” a acesteia în fața societății de salubritate a orașului de la Malul Mării.

”Societatea de avocati Trandafir & Associates a asistat cu succes Municipiul Constanta in litigiul impotriva Polaris M.Holding – societatea de salubrizare din Constanta.” a titrat legalmarketing.ro. În dosar era vorba despre cererea formulată de societatea de salubritate Polaris, privind obligarea Municipiului Constanta la plata sumei de aproximativ 413 milioane de lei drept penalități de întârziere, ca urmare a refuzului municipalității de a majora tarifele pentru serviciile de salubrizare din Constanta.” Procesul a fost câștigat de Primărie.

Deși spețele nu sunt similare și, potrivit surselor din Constanța, firma Georgianei Trandafir nu a făcut altceva decât să culeagă roadele muncii unei echipe de avocați locali, primarul de la Sectorul 1 a droit neapărat și ”cu orice preț” să lucreze cu avocata Trandafir.

Trandafir înțeapă la comanda șefei?

Surse din cadrul Primăriei Sectorului 1 spun că avocata aleasă de Clotilde și plătită din bani publici, e folosită și ”asmuțită” de primar împotriva consilierilor locali care nu-I fac pe plac sau care îi resping proiectele. Sursele spun că Trandafir e adusă în ședințele Consiliului Local de la sectorul 1 unde de mai multe ori a avut atitudine jignitoare față de consileri, pe de o parte, și, pe de altă parte, are rolul de a ”împacheta în forme juridice” cerințele deseori absurd ale șefei.