Victorie importantă a localnicilor de pe o micuță insulă din Pacific. Un gigant minier oprit să exploateze bauxita din zonă. VIDEO

Victorie importantă a localnicilor de pe o micuță insulă din Pacific. Un gigant minier oprit să exploateze bauxita din zonă. VIDEO

O mica comunitate de pe o insula din Pacific a reușit să înfrângă o companie minieră dintre cele mai importante.

Este vorba despre locuitorii insulei Wagina, din arhipelagul Solomon, care au câștigat împotriva companiei miniere Solomon Bauxite Limited care intenționa să exploateze bauxită. Începerea exploatării ar fi afectat 60% din suprafața insulei și ar fi transformat profund viața celor 2.000 de locuitori, după cum relatează The Guardian.

Compania minieră a ajuns pe insula din arhipelagul Solomon în urmă cu 10 ani și și-a propus să-I exploateze resursele minerale. Locuitorii au opus rezistență și nu s-au lăsat bătuți, până când nu și-au păstrat insula neatinsă.

„Am fost în grupul care a mers și a oprit fizic mașinile venite aici. Nu vrem minerit aici, este simplu. Ce ne-ar putea aduce bun mineritul?”, spune Teuaia Sito, fostul președinte al Consiliului Femeilor din Wagina.

Locuitorii micuței insule s-au opus, mai ales că au fost strămutați, deja, de două ori, de-a lungul anilor. În anii 1930, au fost obligați să-și părăsească teritoriile istorice din Insulele Gilbert de Sud (acum parte a statului Kiribati), din cauza penuriei de terenuri și a suprapopulării.

Ei au plecat către un nou grup de insule, Insulele Phoenix. Iar la începutul anilor 1960 au fost nevoiți să le părăsească din cauza secetei. S-au stabilit pe insula Wagina și au dezvoltat o nouă industrie. Ei sunt cei mai mari fermieri de alge marine din Pacific, acestea fiind folosite pentru pasta de dinți, produse alimentare, cosmetice și îngrășăminte.

O companie minieră a încercat să pună mâna pe insulă

În 2013, Solomon Bauxite Limited, companie deținută de două entități economice listate la Hong Kong, a pobținut un permis pentru exploatare minieră pe insula Wagina, care s-ar fi întins pe 48 de kilometri pătrați, 60% din insulă. Acest lucru ar fi însemnat și defrișarea a 2.000 de hectare de pădure virgină.

Din cauză că insula este accesibilă doar cu barca, ar fi urmat să fie construit un aeroport, drumuri noi care să permită circulația a 150 de camioane încărcate cu bauxită în fiecare zi, timp de 20 de ani.

Planul de afaceri prevedea că mina va produce între 24 și 40 de milioane de tone de minereu pe parcursul a două decenii, dacă se lucrau câte 16 ore pe zi, timp de șase zile pe săptămână.

Autoritățile au anulat licența minieră după ce localnicii au luptat pentru cauza lor timp de patru ani. În 2018 proiectul a fost suspendat pentru o nouă analiză. În martie 2019, localnicii au câștigat când comitetul consultativ de mediu al Insulelor Solomon a anulat licența minieră.

Autoritățile au constatat că locuitorii nu au fost consultați corespunzător și declarația de impact asupra mediului a companiei a fost destul de neștiințifică și necorespunzătoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News