Până aici s-a ajuns. FBI cere adresele de IP ale persoanelor care au citit un articol din USA Today

Până aici s-a ajuns. FBI cere adresele de IP ale persoanelor care au citit un articol din USA Today FBI a luat în vizor o rețea de hackeri care lucrează pentru ruși. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Editorul ziarului Gannett luptă cu un efort din partea FBI pentru a încerca să afle cine a citit articolul din USA Today despre cazul de crimă din februarie care a avut loc lângă Fort Lauderdale, Florida, unde s-a lăsat cu doi agenți FBI morți și trei răniți.

FBI dorește informații despre cine a citit acel articol. Cererea - semnată de un agent senior FBI din Maryland - nu pare să solicite numele celor care au citit articolul, în schimb, citația arată clar că vrea adresele de IP și informații despre telefonul mobil care ar putea duce la identitatea cititorilor.

În dosarul de la Curtea Districtuală SUA din Washington, avocații Gannett au declarat că cererea încalcă Primul Amendament.

Aceștia s-au plâns, de asemenea, că FBI pare să fi ignorat politica Departamentului Justiției de a căuta informații din mass-media. FBI încearcă să obțină o listă de adrese IP, numere de telefon și alte informații despre persoanele care au citit un articol din USA Today despre moartea a doi dintre agenții săi.

În citaţie - FOTO- spune că se referă la o anchetă penală și caută informații despre cititorii care au accesat articolul într-un anumit interval de 35 de minute, dar nu este clar cine sau ce încearcă să urmărească Biroul. USA Today luptă împotriva predării informațiilor, numind cererea neconstituțională.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am fost surprinși să primim această citație în special în lumina declarațiilor recente ale președintelui Biden în sprijinul libertății presei. Citarea este, de asemenea, contrară orientărilor Departamentului Justiției cu privire la circumstanțele înguste în care citaţiile pot fi transmise presei ”, a declarat editorul USA Today, Maribel Perez Wadsworth, într-o declarație.

Articolul în cauză a fost unul publicat în 2 februarie 2021, despre crima care a avut loc atunci când agenții FBI au încercat să execute un mandat de percheziție într-un caz de pornografie infantilă, care a dus la moartea a doi agenți FBI și a suspectului.

Solicitarea, completată de un agent special FBI, cere o cantitate mare de informații despre dispozitivele care au accesat articolul de la 19:03 ET până la 19:38 ET în seara în care a fost publicat.

Nu este clar de ce a fost făcută cererea, dat fiind că suspectul descris în articol a fost raportat, până la publicarea articolului, ca fiind mort

Indiferent de ceea ce caută FBI, USA Today, cererea încalcă Primul Amendament, citând mai multe hotărâri din cazuri anterioare în care guvernului nu i s-a permis accesul la dosare similare.

Perez Wadsworth a declarat că avocații USA Today au încercat să contacteze FBI-ul înainte de a merge mai departe pentru a lupta cu citația în instanță. „În ciuda acestor încercări, nu am primit niciodată un răspuns de fond și nici o explicație semnificativă a bazei afirmate pentru citație”, a spus ea.

„Intenționăm să luptăm împotriva cererii pentru identificarea informațiilor despre persoanele care au vizionat site-ul de știri SUA TODAY. A fi obligat să spunem guvernului cine citește pe site-urile noastre web reprezintă o încălcare clară a Primului Amendament”.

Gannett a depus moțiunea de anulare a citației pe 28 mai, cu o zi înainte de termenul stabilit de FBI pentru a răspunde la citație. Moțiunea a fost făcută publică de Tribunalul Districtual SUA de la Washington, joi.

Cazul a fost repartizat judecătorului James Boasberg, numit de președintele Barack Obama.

Perez Wadsworth a mai adăugat că USA Today a cerut instanței să anuleze citația „pentru a proteja relația importantă și încrederea dintre cititorii USA TODAY și jurnaliștii noștri”, scrie Politico.