Fostul deputat Cristian Rizea, exclus de pe listele Partidului NOI. Cum a reacționat politicianul la aflarea veştii

Fostul deputat Cristian Rizea, exclus de pe listele Partidului NOI. Cum a reacționat politicianul la aflarea veştii

Fostul deputat român, Cristian Rizea, nu se mai regăsește pe listele Partidului Politic NOI pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CEC a înregistrat, vineri, Partidul „NOI”, condus de Vladimir Dachi, un om de afaceri născut în Moldova, dar care a muncit mai mulţi ani în Rusia. Iar pe lista aprobată de CEC nu se regăsește fostul deputat român Cristina Rizea, pentru că nu ar avea cetățenia Republicii Moldova, retrasă în noiembrie 2020.

Rizea, indignat de decizia CEC, insistă că a rămas cetăţean moldovean până la pronunţarea deciziei instanţei în acest sens

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a negat afirmaţiile lui Rizea şi spune: Partidul Politic „NOI” a prezentat procesul verbal nr.2 al Consiliului Naţional Politic, prin care a exclus poziţia numărul doi din lista de candidaţi, a spus Lebedinschi.

Rizea, care este condamnat în România pentru acte de corupție, s-a retras după ce CEC a stabilit că acesta nu poate rămâne în cursă deoarece nu deține cetățenie moldovenească valabilă.

„Reprezentanții CEC au dat o adresare către partid spunând că din informațiile lor, eu nu aș avea cetățenia valabilă. Neprezentând niciun document în acest sens. Le-am solicitat prin două adrese să îmi pună la dispoziție documentul care spune asta. Buletinul și pașaportul le am, nimeni nu mi le-a cerut înapoi. Nicio instituție a statului nu are curaj să dea o hârtie, să-și asume responsabilitatea cu o semnătură, pentru că știe că e penal. Mâine avocații mei depun în instanță și suspendarea acestui act administrativ și contestarea acestui act abuziv, semnat de Maxim Lebedinschi, el a fost raportor în cadrul Partidului NOI. Am ieșit pentru că pun mai presus de mine interesul partidului”, a declarat Cristean Rizea pentru tv8.md.

Cine este fostul deputat Cristian Rizea

Cristian Rizea este politician român, membru PSD, deputat în legislatura 2008-2012. În perioada 2000 - 2002 a fost director de cabinet al ministrului Tineretului și Sportului. În perioada 2002 - 2006 a fost director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor (ANSIT), funcție pe care a ocupat-o până în 2006, când a fost demis de președintele Autorității Naționale pentru Tineret (ANT), Karoly Borbely, după o serie de acuzații legate de deturnări ale unor fonduri europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

În iunie 2011, a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene, precum și de Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceștia au descoperit că Rizea nu poate justifica aproximativ 300.000 de euro, că a derulat tranzacții bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro, dar îl bănuiesc și că s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor. A fost trimis în judecată în martie 2016.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA alături de omul de afaceri Lucian Coltea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidențială din București și la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Magistrații au decis și confiscarea sumei de 300.000 de euro.

După condamnare, Rizea s-a refugiat în Republica Moldova, unde a reușit să obțină cetățenie moldovenească. Președintele Igor Dodon a declarat, pe 21 octombrie 2020, că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, iar la 3 noiembrie a semnat un decret de retragere a acesteia. În replică, Rizea l-a acuzat că acesta ar fi fost plătit de „infractorii pe care îi devoalează”. Politicianul condamnat a fost arestat de autoritățile moldovenești în seara aceleiași zile, potrivit datelor de pe Wikipedia.