Cum va funcționa certificatul digital european privind COVID în România. Precizările lui Andrei Baciu

Cum va funcționa certificatul digital european privind COVID în România. Precizările lui Andrei Baciu

Andrei Baciu, vicepreşedintele CNCAV, precizat, joi, că România este în grafic în privința implementării certificatului digital european privind COVID. Documentul va facilita călătoriile între state, limitând timpul de așteptare la punctele vamale.

„Certificatul digital european privind COVID, se lucrează de mai bine de două luni de zile, cu toate instituțiile implicate. Suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment”, a afirmat, joi, Andrei Baciu.

El a mai spus că certificatul ne va ajuta, la nivel european, să avem o abordare integrată.

„Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (...) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile înre state, pentru a limita timpul de așteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Baciu.

Cele trei situații la care se referă certificatul

Acesta a explicat că certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat.

„Vom crea un cont, ne autentificăm, vom primi pe email un link de unde să putem descărca certificatul. Certificatul se referă la trei situaţii: la vaccinare – faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare – faptul că am trecut prin boală, sau absența infectării, dată de un rezultat RT PCR negativ”, a mai precizat Baciu, potrivit news.ro.8

Certificatul va putea fi prezentat în vamă în format fizic sau pe telefon sau alt dispozitiv, chiar şi ca fotografie, întrucât codul QR poate fi scanat.

Portalul UE este deja gata. Încă din 10 mai, 22 de țări au testat deja portalul cu succes.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar. Șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări.

Ne puteți urmări și pe Google News