„Coaliția schimbării” din Israel a anunțat un nou guvern. Cine sunt oamenii care vin să îl înlocuiască pe Netanyahu

„Coaliția schimbării” din Israel a anunțat un nou guvern. Cine sunt oamenii care vin să îl înlocuiască pe Netanyahu

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, l-a anunțat pe președintele Reuven Rivlin că a reușit să formeze un guvern de coaliție care îl va demite pe premierul Benjamin Netanyahu, dacă primește votul de încredere în Knesset.

Țara este la un pas de un eveniment seismic în politica israeliană. Se află pe punctul în care, cel mai longeviv prim-ministru al Israelului și omul care a dominat politica țării și relațiile cu lumea de peste un deceniu, ar putea fi fi înlocuit. Dar acest lucru nu este sigur încă.

Dacă este investit, guvernul va funcționa doi ani cu Bennett ca premier iar după aceea funcția ar fi preluată de Lapid.

Anunțul a fost posibil datorită deciziei fără precedent al partidului islamist Ra'am de a se uni cu Bennett și Lapid. Partidul islamist Ra'am ar fi primul partid arab care intră într-un guvern israelian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu Ra'am, precum și cu partidul de extremă dreapta „Noua Speranță”, care au semnat deja un acord de coaliție, Lapid și Bennett au în prezent 61 de membri ai Knesset. Acesta este exact numărul necesar pentru a forma o majoritate.

Dar o problemă a viitorului vot este faptul că unele dintre acordurile din coaliție nu sunt încă definitivate. Or, acestea vor trebui prezentate la Knesset înainte ca votul să fie organizat, adică în termen de 12 zile.

Între timp, e de așteptat ca Netanyahu să încerce să saboteze noua coaliție. Totodată el poate să-i preseze pe mai mulți dintre membrii de dreapta din coaliție pentru a o sabota.

De curând Lapid a trimis o scerere oficială președintelui Knesset-ului, Yariv Levin, cerându-i să convoace Knesset cât mai curând posibil. Yariv Levin  este cunoscut ca un suporter înfocat al lui Netanyahu. Levin poate bloca votul pentru noul guvern cel puțin o săptămână, ca să câștige timp pentru actualul premier.

Un membru al partidului lui Bennett a cedat presiunii

De altfel, la presiunea lui Netanyahu și a susținătorilor săi, un membru al partidului lui Bennett a anunțat de acum trei săptămâni că va vota împotriva noului guvern.

De curând, un alt membru al partidului lui Bennett a dat semne de a se fi răzgândit. Acesta a snunțat că vrea să se mai gândească la felul în care va vota.Acest lucru i-ar obliga pe Lapid și Bennett să obțină votul a cel puțin unui membru al Listei Mixte Arabe sau să se abțină.

Problemele din ultimele minute ale negocierilor din ultimele zile au trimis un semnal clar despre cât de fragil va fi guvernul. Totodată se observă și cât de multă presiune vor putea exercita Netanyahu și susținătorii săi asupra membrilor săi de dreapta .

În cazul în care reușește investitura noului guvern, Netanyahu, care este în prezent judecat pentru corupție, ar deveni liderul opoziției.