Ultima lovitură dată mirilor! Raed Arafat: Invitații trebuie să arate documentul că sunt vaccinați. Cine răspunde în cazul unor controale

Ultima lovitură dată mirilor! Raed Arafat: Invitații trebuie să arate documentul că sunt vaccinați. Cine răspunde în cazul unor controale Sursa: Arhiva EVZ

Tinerii care se încumetă să facă nuntă vor trebui să respecte niște reguli. În acest context, Raed Arafat a explicat joi seara, într-o conferință de presă, cum se va face verificarea dovezii de vaccinare la persoanele care participă la nuntă.

Raed Arafat a spus că organizatorul este cel care trebuie să se asigure că invitații au la intrare dovada vaccinării pe telefon sau printată: „La intrare sau cine invită trebuie să se asigure că persoanele au fie pe telefon, fie hârtia care demonstrează că au fost vaccinate. În cazul unui control, dacă în interior persoanele care se găsesc nu sunt cu astfel de documente, atunci răspunde organizatorul”, a declarat Raed Arafat.

La ce să se aștepte organizatorii dacă vor fi verificați și se vor găsi nereguli

„Organizatorul trebuie să se asigure, cine face invitația, dacă decide că vrea să depășească procentul care este stabilit și vrea să aibă capacitate maximă, atunci la invitație trebuie să spună vă rugăm să aduceți documentul care dovedește că ați fost vaccinați. Dacă cineva vine și nu are acest document, normal că organizatorul este persoana care răspunde de faptul că există o persoană nevaccinată, pentru că creșterea capacității și la nunți, și la sălile de sport și la evenimentele sportive și la orice eveniment este o decizie a organizatorului. Există un plafon, fără să crești capacitatea și te duci pe regulile generale care au existat, testare, vaccinare, trecere prin boală. Dacă ai trecut la faza în care aduci oamenii la capacitate maximă și acolo soliciți că trebuie să fie toată lumea vaccinată, trebuie să te asiguri că toate persoanele au documentul că au fost vaccinate”, a declarat Raed Arafat în conferința de presă.

El spune că vor fi controale și că, în caz de nereguli, vor fi aplicate sancțiuni

Raed Arafat a mai subliniat că dacă un invitat prezintă un certificat de vaccinare fals, răspunderea îi aparține.

Ne puteți urmări și pe Google News

La intrare la un eveniment cu biletul, verifici că persoana are dovada vaccinării. Poate să fie hârtia, poate să fie descărcarea pe telefon a dovezii că a fost persoana vaccinată. Cu siguranță pot să existe controale care să verifice prin sondaj persoane și să verifice dacă sunt vaccinate. Dacă ai declarat că este eveniment numai cu persoane vaccinate și cu capacitate maximă, deci ai depășit plafonul trebuie să te aștepți și că acest lucru urmează să fie verificat”, a concluzionat  Raed Arafat.

Ce spune Hotărârea Guvernului Cîţu

În hotărârea Executivului, se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani. Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.