Condiții pentru românii care vor să-și cumpere vechime
Potrivit legii votate de către deputații români, cetățenii care își doresc să cumpere vechime în muncă trebuie să aibă peste 18 ani împliniți. De asemenea, cetățenii pot cumpăra vechime de muncă pentru orice perioadă de timp care prezintă ani lipsă în acest sens, însă autoritățile au transmis că perioada maximă cumpărată nu trebuie să depășească, cumulat, șase ani.
Persoanele care doresc să cumpere vechime în muncă trebuie să înainteze o cerere către Casa de Pensii din județul în care are domiciliul.
Reamintim că, pentru șase ani (2012-2018), suma care trebuie plătită de cei interesați să cumpere vechime în muncă este de 23.200 de lei. Suma poate fi plătită și în rate, până pe 31 august 2023.
Peste 300 de deputați au votat pentru prelungirea termenului
În Plenul Camerei Deputaților, pe 26 mai, 304 parlamentari au votat pentru prelungirea termenului ce vizează cumpărarea vechimii în muncă. Doi deputați au votat împotriva acestei măsuri, iar un demnitar s-a abținut.
La începutul lui 2021, vicepremierul Dan Barna a declarat că nu există niciun plan de tăieri de pensii sau salarii în momentul de față. Cu toate acestea, potrivit ultimelor informații transmise de către opoziție, Florin Cîțu a anunțat la Bruxelles că nu mai vrea să mărească pensiile.
„Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării! Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR?!”, a scris pe Facebook președintele PSD, Marcel Ciolacu.