Se pare că întâlnirea Biden şi Putin va fi într-un summit, la Geneva

Se pare că întâlnirea Biden şi Putin va fi într-un summit, la Geneva

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin se vor întâlni în Elveţia pentru primul lor summit, scrie cotidianul Tages-Anzeiger în ediţia de luni, citând 'surse de încredere', scrie Agerpres.

Potrivit Tages-Anzeiger cotidian care apare la Zurich, data şi locul exact ale întâlnirii Biden-Putin rămân neclare, însă este probabil că aceasta va avea loc la Geneva în următoarele câteva săptămâni. Se pare că o misiune americană a sosit deja la Geneva în acest scop, adaugă cotidianul elveţian, care apare la Zurich. Amatorii de urmărire a avioanelor au scris pe Twitter despre aterizarea neobişnuită a unui avion cargo american pe aeroportul din Geneva, duminică.

Încă nu există comentarii oficiale de la Washington sau Moscova, ale căror relaţii au cunoscut recent noi momente de tensiune în urma mobilizării armatei ruse la graniţa cu Ucraina şi a îngrijorărilor legate de tratamentul aplicat opozantului încarcerat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi. Conform unui comunicat al Consiliului de Securitate, luni, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, au avut discuţii la Geneva în cadrul pregătirilor pentru un posibil summit, a relatat agenţia TASS.

Geneva, cel mai probabil loc de desfăşurare a summitului.

Săptămâna trecută și cotidianul rus Kommersant a menţionat Geneva drept cel mai probabil loc de desfăşurare a summitului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pare căadministraţia Biden ar dori să adauge un summit cu Putin într-o ţară terţă pe agenda deplasării pe care o va face preşedintele american în Europa la mijlocul lunii iunie pentru o reuniune a G7 în Marea Britanie şi un summit NATO la Bruxelles.

Ministerul de Externe de la Berna a refuzat să comenteze pe marginea informaţiei apărute în Tages-Anzeiger, dar o purtătoare de cuvânt a menţionat că Elveţia va fi pregătită să-şi ofere „bunele oficii atunci când sunt utile şi dorite‟. Elveţia a mai găzduit astfel de summituri în trecut. În 1985, preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov s-au întâlnit la Geneva. Acest lucru a devenit un punct de cotitură spre sfârşitul Războiului Rece, fiind urmat de alte summituri.

„Preşedintele Putin a vorbit primul despre necesitatea normalizării relaţiilor şi despre o dezescaladare, deci este pozitiv faptul că punctele de vedere ale celor doi şefi de stat coincid”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.