Sistemul rusesc cumpărat de aliații Statelor Unite

Sistemul rusesc cumpărat de aliații Statelor Unite

Orice țară care intensifică legăturile cu Rusia va deveni o îngrijorare pentru Statele Unite. Iranul și China se numără printre națiunile care operează sisteme de apărare antiaeriană S-400 construite în Rusia, lucru care a atras atenția Statelor Unite. Atât India, cât și Turcia, fac parte din clienții S-400, cu toate că sunt aliați ai Statelor Unite.

În timpul călătoriei sale în India, Lloyd Austin a susținut că India ar trebui să se gândească la o nouă achiziție de mijloace de apărare aeriană. Austin a transmis țărilor care doresc achiziționarea S-400, să găsească o altă soluție, pentru a nu primi sancțiuni din partea Statelor Unite. Cu toate acestea, Austin nu a respins posibilitatea ca India să încerce să cumpere, până la urmă, sistemul S-400.

Situația indiană este oglindită și de Turcia, un alt aliat al Statelor Unite, care a raportat că are în vedere achiziționarea modelului rusesc S-400. Austin a declarat că atâta timp cât acestea nu au fost achiziționate, sancțiunile nu au de ce să existe.

„Colaborăm cu diferite țări care încă dețin echipamente rusești, pe care le-au achiziționat cu mult timp în urmă, dar cu siguranță îi îndemnăm pe toți aliații noștri să se îndepărteze de echipamentele rusești. În unele cazuri, este vorba chiar de echipament sovietic. ”, a spus Austin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temerea Statelor Unite

În timp ce Austin nu a menționat țările care se încadrează în această declarație, un raport din 2019 al publicației de știri AA din Turcia, a dezvăluit că trei membri NATO operează cu S-300, construite în Rusia. Aceste state erau Bulgaria, Grecia și Slovacia.

Îngrijorarea pe care Austin a sesizat-o poate avea un dublu sens, atât geopolitic, cât și militar. Bineînțeles, orice țară care întărește legăturile cu Rusia, indiferent de motiv, dar mai ales în contextul achiziționării unor sisteme de arme, stârnește îngrijorarea Statelor Unite. Oricum, există o îngrijorare militară clară privind contracararea Rusiei sau a Chinei, conform celor de la nationalinterest.org.

Se pare că mijloacele de apărare antiaeriană S-400, despre care mass-media din Rusia pretinde  că pot urmări și chiar atinge platformele ascunse, au devenit mult mai avansate din punct de vedere tehnic. Nodurile sunt conectate cu tehnologia de procesare digitală care permite detectarea unei locații și partajarea rapidă a datelor de urmărire a acesteia.