Atac cibernetic de amploare în Statele Unite. Livrările de carburanți puse în pericol de hakeri. Prețul benzinei ar putea crește

Atac cibernetic de amploare în Statele Unite. Livrările de carburanți puse în pericol de hakeri. Prețul benzinei ar putea creșteSursa foto: EVZ

Livrările de carburanți întâmpină probleme mari, în Statele Unite, după atacul cibernetic produs asupra companiei Colonial Pipeline.

Livrările de carburanți vor avea de suferit, iar prețurile la benzină s-ar putea să crească, temporar, după atacul cibernetic asupra companiei Colonial Pipeline din Statele Unite. Operatorul american de conducte de carburanţi încearcă să îşi revină după ultimul atac cibernetic asupra reţelei sale de conducte. Acesta a provocat temeri în rândul că vor avea loc creşteri de prețuri, mai ales că nu se știe când vor fi reluate livrările, conform Reuters.

Compania continuă să monitorizeze impactul opririi temporare a serviciului său şi să lucreze la reluarea acestuia. Până în prezent nu a prezentat o estimare a momentului în care va relua activitatea.

Acest incident de tipul digital ransom (atac cibernetiv efectuat în scopul obţinerii unei răscumpărări) este unul dintre cele mai grave, care a produs probleme majore sistemului de aprovizionare cu carburanți. Mai mulți parlamentari americani au reacționat și au cerut îmbunătăţirea măsurilor de protecție a infrastructurii energetice din Statele Unite împotriva hackerilor.

Întreruperea livrărilor crează probleme majore

Compania Colonial livrează 2,5 milioane de barili de benzină şi alţi carburanţi pe zi. Aceste cantități provin de la rafinăriile de pe coasta Golfului Mexic și sunt destinate consumatorilor de pe coasta de mijloc a Atlanticului şi din sud-estul SUA.

Reţeaua sa de 8.850 de kilometri deserveşte aeroporturi majore, inclusiv Hartsfield Jackson Airport din Atlanta, cel mai tranzitat din lume.

De aceea, experţii în comerţul cu carburanţi, inclusiv Asociaţia Americană pentru Automobile, apreciază că o întrerupere de câteva zile ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionării regionale cu combustibil, în special în sud-estul SUA.

Guvernul SUA a demarat o anchetă

Guvernul SUA a demarat o anchetă, iar un fost oficial american şi două surse din industrie au declarat că hackerii sunt probabil un grup profesionist de criminalitate cibernetică. Printre suspecți se numără membrii unei grupări supranumite „DarkSide”. Acesta este cunoscut pentru implementarea ransomware-ului şi pentru extorcarea victimelor, evitând în acelaşi timp ţintele din statele post-sovietice.

Bloomberg News, citează surse apropiate companiei care susțin că hackerii fac parte din DarkSide şi au scos aproape 100 gigaocteţi de date din reţeaua Colonial înainte de închiderea conductei.

Preşedintele Joe Biden a fost informat despre atacul cibernetic sâmbătă dimineaţă, a declarat Casa Albă. Guvernul lucrează pentru a încerca să ajute compania să restabilească operaţiunile şi să prevină întreruperile de aprovizionare.