Prețurile au luat-o razna. Plătim mai mult de la o zi la alta
- Ionel Sclavone
- 23 februarie 2021, 22:04
Cresc prețurile la carburanți, de la o zi la alta, iar acest lucru se va reflecta și în costurile de transport pentru mărfurile și produsele alimentare destinate populației.
Cresc prețurile la carburanți de la o zi la alta. Benzinarii dau vina, pentru scumpiri, pe majorarea accizelor și pe evoluția cotației barilului de petrol. Pentru consumatori, explicațiile nu acoperă golul din buzunare. Astfel, dacă în urmă cu aproape două săptămâni un litru de benzină costa 5 lei, acum acesta ajunge la 5,14 – 5,2 lei.
Marți, 23 februarie, un litru de benzină standard, la o pompă din București, era cotat la 5,14 – 5,24 lei. În același timp, litrul de motorină costa între 5,19 și 5,31 lei.
La Arad, un litru de benzină a ajuns și la 5,39. Creșterea este de aproape un leu, raportat la luna noiembrie a anului 2020. La finalul anului trecut, prețul pentru un litru de benzină ajungea la 4,43 lei, iar pentru unul de motorină la 4,38 lei.
Cresc prețurile la carburanți
Economiștii sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la carburanți. Potrivit spuselor acestora, se va reflecta și în prețurile celorlalte produse. Astfel, spun aceștia, ne vom confrunta cu o scumpire în lanț, la alimente, mărfuri industriale etc.
„Este o creștere a cotațiilor la benzină și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la buget. Pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat. Cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, conform Antena 3.
Economiștii cred că prețurile se vor echilibra
Potrivit economiștilor, creșterea costurilor la transport se va vedea în costul fiecărui produs.
„Trebuie să ținem cont că suntem într-un moment de echilibru în care prețul se stabilizează din nou. Eu nu întrevăd o creștere dramatică în continuare a prețului barilului Brent. Eu cred că 65 e limita de sus. Nu întrevăd pentru 2021 în niciun caz depășirea limitei de 70. Accizele au fost deja mărite, iar prin urmare o să constatăm o stabilitate a prețului”, a declarat economistul Radu Dudău, citat de europalibera.org.
El a precizat că raportul dintre cerere și ofertă este echilibrat, iar prețul ar trebui să se stabilizeze.