Polonia și Ungaria irită Bruxelles-ul. Formulare pro-LGBT, eliminată din declarația comună a summitului de la Porto

Polonia și Ungaria irită Bruxelles-ul. Formulare pro-LGBT, eliminată din declarația comună a summitului de la Porto

Polonia și Ungaria au reușit să irite, din nou, oficialii de la Bruxelles, după ce au solicitat excluderea unei formulări pro LGBT din declarația comună a liderilor reuniți la Summitul european de la Porto.

Un nou scandal se prefigurează la Bruxelles, după ce Polonia și Ungaria au refuzat o declarație pro LGBT. Reprezentanții celor două state s-au opus includerii expresiei „egalitate de gen” („gender equality) în declaraţia pe care o vor adopta sâmbătă liderii statelor UE la summitul european ce se desfăşoară începând de vineri la Porto. Oficialii de la Varşovia şi Budapesta au reușit să provoace, din nou, iritare la Bruxelles, după cum relatează surse europene citate de AFP și Reuters.

Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană s-au întâlnit, începând de vineri seara, într-un Summit Social, la Porto, într-o încercare de a adopta un plan de acţiune prin care să lupte împotriva unei ascensiuni a sărăciei şi a construi astfel o Europă mai socială.

Conform sursei citate, textul, negociat în limba engleză de cele 27 de state membre ale UE, menţiona iniţial promovarea „egalităţii genurilor”. Dar, în declarația finală pe care o vor face liderii europeni, această sintagmă a fost înlocuită, la cererea Poloniei și Ungariei. Astfel, conform noului text, liderii europeni se angajează să promoveze egalitatea „pentru fiecare individ”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Termenul „gen” se regăseşte în continuare în text, dar cu referire de exemplu la diferenţele în materie de salarizare sau locuri de muncă.

„Polonia subliniază mereu cât de importantă este claritatea juridică. Trebuie să respectăm dispoziţiile tratatului. Tratatul Uniunii Europene face referire foarte clar nu la egalitatea de gen, ci la egalitatea între femei şi bărbaţi”, a explicat un responsabil polonez refuzul.

Polonia și Ungaria se opun oricăror referiri la ideologia LGBT

Opoziţia guvernelor conduse de Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki faţă de menţiunea „egalitate de gen” se explică prin faptul că în opinia lor se creează astfel „un spaţiu pentru drepturile LGBT”, lucru faţă de care ele (Polonia şi Ungaria n. red) se opun ferm. Cele două state susțin că această le-ar distruge esența propriilor societăți creștine, a precizat un diplomat european.

Polonezii şi ungurii au adoptat de fiecare dată această poziție de principiu. Oricare ar fi textul negociat în UE, dacă în el există o frază sau o expresie care să protejeze LGBT, ei sunt mereu împotrivă, critică un alt diplomat european.

Guvernul conservator polonez susţine familia tradiţională şi se manifestă împotriva „ideologiei LGBT” şi a „ideologiei de gen”. Mai multe municipalităţi din Polonia s-au decretat „zone libere de ideologia LGBT”. În urma acestei decizii, Comisia Europeană a suspendat fondurile europene pentru aceste administraţii locale.

Pe de altă parte, parlamentul ungar a adoptat, în luna decembrie, o lege care împiedică adopţiile de către cuplurile de acelaşi sex. Ungurii au inclus în Constituţie definiţia familiei tradiţionale.

Summitul social de la Porto

Şefii de stat şi de guverne din statele membre ale Uniunii Euroene s-au reunit, începând de vineri seara, într-un Summit Social, la Porto. Aceștia și-au propus să adopte un plan de acţiune prin care să lupte împotriva sărăciei şi pentru o nouă construcție europeană, mai socială. Întrunirea are loc pe fondul pagubelor produse de pandemia de COVID-19 în economie.

Cele 27 de state intenționează să aprobe un „plan de acţiune” al Comisiei Europene (CE), prezentat la începutul lui martie. Acesta stabilește trei obiective la orizontul lui 2030. Bruxellesul doreşte să crească cu 78% nivelul angajărilor, să formeze anual cel puţin 60% dintre adulţi şi să reducă cu 15 milioane numărul persoanelor ameninţate de sărăcie şide excludere socială.