Veste proastă pentru români, salariul minim nu va mai crește în acest an. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Veste proastă pentru români, salariul minim nu va mai crește în acest an. Anunțul făcut de ministrul Muncii

În România, salariul minim nu va mai crește în acest an, iar perspectivele sunt unele de durată, pe termen îndelungat, conform negocierilor cu sindicatele.

Salariul minim nu va mai crește pe parcursul acestui an. După cum a afirmat Raluca Turcan, ministrul Muncii. Cea care a negat că ar fi existat o promisiune din partea Guvernului pe această temă. Turcan a precizat că a discutat cu reprezentanții sindicatelor, legat de o creștere salarială pe termen lung, dar nu în perioada imediat următoare.

„Am discutat cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, într-un termen de șase luni să facem un plan de bătaie pe termen lung, pentru o creștere predictibilă a salariului minim pe economie”, a afirmat Raluca Turcan conform Antena 3.

Rauca Turcan deplângea nivelul scăzut al salariilor din România

La data de 1 Mai, cu ocazia Zilei Muncii, Raluca Turcan a postat un mesaj pe contul de Facebook. Ministrul spunea că nivelul salarial a crescut în România, de la integrarea în Uniunea Europeană, dar rămâne în continuare unul la un nivel scăzut.

„La mulți ani celor care muncesc! Chiar dacă este un alt moment greu, al doilea an în criza generată de pandemie care a afectat piața muncii, privind în urmă, pentru a înţelege dacă am evoluat, vedem că România a făcut progrese mari în privința salarizării, mai ales după integrare în UE. Dacă câștigul salariul mediu net era la începutul lui 2007, la momentul integrării, în jur de 950 de lei, în 2021, salariul mediu net, este 3400 de lei.

În plus, există o mare energie antreprenorială și oportunități de muncă în Uniunea Europeană, dar și în țară, iar evoluția internetului a ajutat la flexibilizarea relațiilor de muncă, oferind perspective noi și angajaților și angajatorilor. Aceasta este o perspectivă asupra realității, de pe piața muncii și din economie, cu lucruri câștigate și progrese”, a scris Raluca Turcan.

„Acesta este motivul pentru care românii au plecat în număr mare din țară”

„Cealaltă perspectivă este că, în continuare, sărăcia rămâne o mare problemă în România și valoarea muncii în România – 8 Euro/ora este de peste 3 ori mai mică decât media la nivelul UE – 28Euro/ora, iar sărăcia în muncă este aproape de două ori mai mare în România- aproape 15% față de media UE- 8%. Ce înseamnă aceste cifre ?

Că mulți români muncesc din greu și, cu toate acestea, se luptă cu sărăcia, au probleme în a le asigura copiilor lor un nivel de viață decent și o perspectivă mai bună pentru viitor. Iar sărăcia tinde să se reproducă de la o generație la alta în comunitățile sărace, astfel încât, copiii celor mai sărăci dintre noi tind să rămână săraci. Acesta este motivul pentru care românii au plecat în număr mare din țară, iar lipsa forței de muncă calificate reduce investițiile.

„Am început modificarea legii salarizării unitare”

Toate aceste dezechilibre trebuie corectate și ăsta este motivul pentru care trebuie crescut salariul minim. Și da, știu că ultima creștere, la începutul acestui an, a fost dată în condiții foarte dificile, în care cheltuielile făcute pentru a proteja locurile de muncă în pandemie apăsau pe buget.

Tot din acest motiv am început modificarea legii salarizării unitare, pentru că și în salarizare există diferențe mari, incorecte între categorii de salariați care provoacă nemulțumiri și afectează posibilitatea evaluării juste a performanței în sistemul public”, mai preciza ministrul Muncii.