Persoanele depresive s-au înmulțit în Anglia. Pandemia a accentuat episoadele de depresie
- Radu Balaj
- 6 mai 2021, 08:12
Unul din cinci adulți din Marea Britanie s-a confruntat cu simptome de depresie în timpul pandemiei, tinerii, persoanele cu handicap și chiriașii fiind cel mai grav afectați, potrivit cifrelor oficiale. Cifrele, bazate pe sondajul Ons's Opinions and Lifestyle, arată că în perioada ianuarie-martie 2021, în timpul celui de-al doilea lockdown, 21% dintre adulți s-au confruntat cu o formă de depresie, o creștere de la 19% în noiembrie 2020 și mai mult decât dublul cifrei observate înainte de pandemie.
În ciuda creșterii observate, numărul de diagnostice de depresie în Anglia a scăzut în timpul pandemiei. Experții au declarat că cifrele indică faptul că este posibil ca multe persoane să nu aibă acces la asistența medicală de care au nevoie.
Depresia a fost mai accentuată la femei decât la bărbați
Adulții și femeile mai tinere au fost mai susceptibile de a experimenta o formă de depresie, cu mai mult de patru din zece femei cu vârste cuprinse între 16 și 29 care se confruntă cu simptome depresive, comparativ cu 26% dintre bărbații de aceeași vârstă. Persoanele cu handicap, adulții vulnerabili din punct de vedere clinic, cei care își închiriază casa și cei care trăiesc în zonele cele mai defavorizate din Anglia au fost mai predispuși decât media să experimenteze o formă de depresie, relatează The Guardian.
Numărul diagnosticelor de depresie în perioada 23 martie - 31 august 2020 a scăzut cu 23,7% față de aceeași perioadă a anului 2019. Acest lucru a fost ușor mai mic decât scăderea de 29,7% în toate diagnosticele de GP în Anglia în aceeași perioadă. Depresiile diagnosticate au alcătuit aproximativ 15,6% din toate diagnosticele GP, crescând cu până 1,3 puncte procentuale în fiecare an.
Scăderea diagnosticelor de depresie a fost mai mare la bărbați (27,4%) decât la femei (21,4%). Au fost luate în calcul toate etniile, dar grupul etnic chinez a avut cea mai mare schimbare în diagnosticarea depresiei ca procent din toate diagnosticele, în creștere cu 4 puncte.
Multe persoane nu accesează neapărat ajutor medical
Theodore Joloza, un ofițer principal de cercetare de la ONS, a declarat că statisticile indică un indice în creștere asupra sănătății mintale, "mulți oameni nu accesează neapărat ajutor medical". Prof. Martin Marshall, președintele Colegiului Regal al Medicilor Generaliști, a declarat că cifrele au arătat impactul pandemiei asupra sănătății mintale a pacienților, atât direct ca urmare a Covid-19, cât și indirect ca urmare a impactului social și economic al restricțiilor de lockdown.
El a spus: "Numărul tot mai mare de pacienți care prezintă condiții de sănătate mintală este un exemplu al complexității crescânde a muncii medicilor în timpul pandemiei și subliniază necesitatea ca medicii generaliști să aibă mai mult timp cu pacienții lor”.
"Medicii generaliști și echipele noastre se află în avangarda de a ajuta comunitățile să se recupereze după pandemie, inclusiv să se asigure că pacienții primesc asistența medicală mintală de care au nevoie. Pentru a face acest lucru, profesia noastră are nevoie de sprijinul guvernului și al factorilor de decizie politică. Trebuie să vedem urgent planuri de abordare a volumului intens de muncă și a presiunilor forței de muncă cu care se confruntă practica generală, astfel încât să putem continua să oferim îngrijirea de care pacienții noștri au nevoie și pe care o merită."
Claire Murdoch, directorul național de sănătate mintală al NHS England, a declarat: "Știm că la apogeul pandemiei de anul trecut unii oameni ar fi putut fi, de înțeles, mai reticenți în a căuta ajutor, dar numărul de numiri a revenit acum la nivelurile pre-pandemice și continuăm să încurajăm oamenii să iasă în față dacă sunt preocupați de sănătatea lor mintală”.