Cazul Bicaz. Peşte otrăvit, servit românilor! Avem alertă naţională de ultimă oră

Cazul Bicaz. Peşte otrăvit, servit românilor! Avem alertă naţională de ultimă oră

Cazul Bicaz, care are în prim-plan poluarea cu amoniac pe pârâul Bicaz, conţine şi alte detalii revoltătoare despre ceea ce s-a întâmplat cu peştii din păstrăvăriile afectate de vicierea apelor.

Cazul Bicaz. Peşte otrăvit servit românilor! Avem alertă naţională de ultimă oră după ce marţi, la ora 0:30, a fost emisă o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din cauză că pe pârâul Bicaz concentrația de amoniac depășea cota admisă de 1.900 de ori.

Incredibil, dar adevărat, dar la păstrăvăria Cheița s-au vândut și preparat pești intoxicaţi cu amoniac toată ziua. Peşti care au murit instantaneu după ce au intrat în contact cu amoniacul generat de o fabrică de ciment de la Tașca. Conform antena3.ro, „turiștii au mâncat păstrăvi intoxicați cu amoniac, la restaurant, adunați din apele poluate ale Bicazului”.

„Peștii de pe Bicaz au murit și același lucru s-a întâmplat și cu cei din bazinele de la păstrăvăria Cheița, aflată în imediata apropiere a fabricii de la Tașca, de unde ar fi venit amoniacul. Marți, în jurul orei 15:00, directorul DSVSA declara pentru presa locală că peștii vor fi neutralizați la Bacău, la Protan și că un om deja este pe teren să ia măsurile necesare în acest sens.

Cazul Bicaz. Peşte otrăvit servit românilor!

Același lucru l-a transmis și prefectul George Lazăr. Cu toate acestea, la mesele păstrăvăriei Cheiţa au fost serviţi toată ziua pești din bazinul contaminat. Nimeni nu le spunea clienților că mănâncă pește cu o concentrație de amoniac peste limită. Peștii erau scoși din bazin, morți sau amețiți, apoi spălați la un jet de apă, după care erau vânduți sau gătiți”, arată sursa citată.

foto simbol

Seara, la închidere, doi paznici s-au gândit că n-ar fi rău dacă ar vinde pește doritorilor. Când au fost întrebaţi de ce este apa tulbure, comercianţii de ocazie au spus că „se face curățenia de primăvară, că a venit mâl pe râu”. Jurnaliştii de la Mesagerul Neamț au dezvăluit că toată ziua s-a vândut și s-a gătit pește otrăvit cu amoniac pentru turiști.

Păstrăvăria Cheiţa a funcționat toată ziua, iar oamenii au mâncat fără să fie avertizați. Totul în numele profitului şi nesocotind pericolul imens pentru sănătatea turiştilor. „Când se acumulează o cantitate mare de amoniac în sânge, acesta poate să străbată bariera hemato-encefalică (bariera sânge-creier) şi provoacă encefalopatia hepatică.

Această condiţie determină modificări psihice şi neurologice, care se manifestă ca o confuzie, dezorientare, insomnii. În cazul în care nu este tratată, pacienţii pot avea convulsii, dificultăţi în respiraţie ajungând până la comă… Simptome identice cu excesul de alcool”, arată medicii.

Ne puteți urmări și pe Google News