Ungaria, încă un pas spre normalitate. Certificatele de vaccinare vor fi aceptate în Serbia și Muntenegru

Ungaria, încă un pas spre normalitate. Certificatele de vaccinare vor fi aceptate în Serbia și Muntenegru

Ungaria a dat dovadă de faptul că se descurcă și fără ajutorul Uniunii Europene. Ministrul de Externe din Ungaria a anunțat că a fost semnat un acord de recunoaștere a certificatului de vaccinare.

Ungaria a încheiat joi acorduri cu Serbia și Muntenegru pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană care a folosit în campania de vaccinare serurile oferite de China și Rusia. Cele două vaccinuri nu au fost autorizate pe piața europeană.

În urma semnării acordurilor, cetățenii din Ungaria vor putea merge în cele două țări din afara Uniunii Europene, cu ajutorul certificatului de vaccinare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria a vaccinat aproximativ 4 milioane de cetățeni dintr-o populație totală de circa 10 milioane.

Încă un pas spre normalitate

„Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării”, a scris ministrul Peter Szijjarto pe Facebook.

Ungaria poartă discuţii pentru acorduri similare cu Grecia şi Israel, a mai anunţat Szijjarto.

La rândul său, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat, potrivit Reuters, că Ungaria va căuta să încheie astfel de acorduri cu orice ţară deschisă ideii de recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare.

Singura țară europeană care a folosit vaccinurile din China și Rusia

Ungaria este singura ţară din UE care foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia şi China - vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm, folosite și în Serbia și Muntenegru.

În total, până marţi, Ungaria primise circa 3,5 milioane de doze din vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm şi circa 3,6 milioane de doze din vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, acestea din urmă fiind achiziţionate prin mecanismul comun al UE.

Potrivit ministrului Szijjarto, Ungaria a primit până în prezent peste două milioane din cele cinci milioane de doze de vaccin chinezesc contractate.

De altfel, premierul Viktor Orban şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut joi o discuţie telefonică în care au abordat şi tema cooperării în combaterea pandemiei.